Foto: Bildbyrån

Sveriges krav för att åka Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

”En markant minskning i spridning av Covid-19”. Det är vad som krävs för att det svenska längdlandslaget ska åka Tour de Ski strax efter nyår, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Det finns också önskemål om att köra skidklassikern i ett land.

Sveriges beslut att avstå världscuptävlingarna i Davos och Dresden i december står fast. Det står klart efter ett stort internationellt möte under fredagsförmiddagen.

Men Sverige hoppas fortfarande kunna skicka landslaget till Tour de Ski.

− Jag tycker att det blev lite mer positivt (efter mötet) med tanke på att man kommer genomföra saker ännu mer restriktivt och tydligt nu, till exempel ha mycket bättre checkpoint-kontroller så att vi inte får in obehörigt folk i fel områden. Att hålla nere riskerna är vår önskan och det tycker jag att både arrangörerna och Fis (Internationella skidförbundet) har tagit till sig på ett bra sätt, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

”En reminder”

Han menar att alla inte följde riktlinjerna som fanns under världscuppremiären i Ruka.

– Alla använde till exempel inte munskydd hela tiden. Det var bara en rekommendation, men ändå, det är lite olika kultur hur man följer de restriktioner som är uppsatta. Mötet var en reminder till alla lag att ansvaret ligger hos åkarna och ledarna själva och att man måste ta ansvar gentemot andra också. Man tryckte allmänt på att det måste bli bättre, säger Byström.

Ett önskemål kring Tour de Ski är att köra tävlingen i ett land för att slippa resorna.

– Då hade det varit lättare att hålla ner riskerna. Men jag tror det blir svårt. Det går inte att ha det i ett land som jag förstår det. Vi har i alla fall uttryckt vårt önskemål, säger Byström.

”Kan inte påverka”

Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson förklarar vad som krävs för Sverige ska åka Tour de Ski.

− Först och främst, en markant minskning i spridning av covid-19. Vi får se var det tar vägen de närmaste veckorna. Det är något vi själva inte kan påverka, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Men att italienska myndigheter nu begränsar resor mellan olika regioner får jag ändå en liten förhoppning om att, om vi kan ordna det praktiska från vår sida med egen transport, eget boende med egen matsal i rimlig närhet till tävlingsplatserna så kan vi få till en bra bubbla.

Anders Byström:

– Jag vet inte riktigt vad markant minskning är, det får “Pliggen” svara för, men jag hoppas att man kan se att det går ner där (i Italien och Schweiz). Då finns det större chans att vi kan åka.

KLIPP: Läkaren: Därför hoppade Sverige av

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läkaren: Därför hoppade Sverige av Foto: SVT/Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer