Jonna Sundling och Teodor Peterson lämnar IFK Umeå. Foto: Bildbyrån

Massflykt från IFK Umeå: ”Finns personliga skäl”

Uppdaterad
Publicerad

IFK Umeå har drabbats av en massflykt.

Totalt har klubben nu tappat sina fyra av sina bästa längdskidåkare sedan i somras.

– I huvudsak har vi inte kunnat erbjuda samma kontrakt som tidigare år, säger klubbens ordförande Jan Sundman till SVT Västerbotten.

I somras lämnade Martin Bergström IFK Umeå.

Denna vecka har Jonna Sundling, Linn Svahn och Teodor Peterson i tur och ordning tagit samma beslut.

På bara ett par månader har klubben tappat sina fyra av sina bästa längdskidåkare. Sundling och Bergström till Piteå Elit, Svahn till Östersunds SK och Peterson till Sågmyra SK.

– Det finns olika orsaker till det. En av orsakerna är att de vill ha en egen utveckling, som de känner att de kanske inte kan få här. Men i huvudsak har vi inte kunnat erbjuda samma kontrakt som tidigare år, säger IFK Umeås ordförande Jan Sundman till SVT Västerbotten.

Den största orsaken bakom massflykten stavas ekonomi.

– Det har absolut att göra med att kassan helt enkelt minskat under de senaste åren medan intäkterna inte ökat, men det finns även personliga skäl såsom att vissa har längre att resa idag.

Sundman berättar vidare att IFK Umeå i första hand alltid varit en breddförening och att de fortsatt kommer satsa på ungdoms- och juniorverksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.