Foto: Bildbyrån/Österriskisk polis

Max Hauke: Flera skidåkare dopade sig i Norge

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan blev österrikaren Max Hauke ansiktet utåt för en stor dopningsskandal.

Nu berättar han att han – och flera andra skidåkare – dopade sig i Norge.

Bilderna som spreds världen över 2019 var exceptionella.

När den österrikiska polisen stormade in i en lägenhet i Seefeld, där skid-VM avgjordes, satt den österrikiske åkaren Hauke med en kanyl i armen – bara timmarna innan han skulle tävla i VM:s 15 km-lopp.

Han, och flera andra åkare, stängdes senare av. Nu berättar Hauke för den norska tidningen Dagbladet att en del av deras dopning skedde i Norge, i samband med världscuptävlingar i Lillehammer.

– Det stämmer. Alla längdskidåkare som jobbade med Mark Schmidt (en tysk läkare som senare dömdes till fängelse i fyra år och tio månader för att ha hjälpt 23 skidåkare och cyklister att bloddopa sig) besökte den lägenheten i Lillehammer, säger Hauke.

– Jag var där i samband med världscuptävlingen 2018, för att ta ut blod från kroppen direkt efter tävlingen, för att ta tillvara på blodet och för att inte få problem med blodpasset efteråt. Det var också anledningen till att Schmidt hyrde den lägenheten i Lillehammer. Det vet jag.

MER DOPNING: Tre frågor om Peking-OS största dopningshistoria:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.