Charlotte Kalla i Ulricehamn. Foto: TT Nyhetsbyrån

Miljonförlust för svensk världscuparrangör

Uppdaterad
Publicerad

Publikförbudet slår hårt mot de svenska arrangörerna av världscuptävlingar i längdskidor. Ulricehamn räknar med att göra en förlust på flera miljoner kronor i vinter.

– Ekonomiskt kommer det snudd på att bli förödande för oss, säger Johan Falk, vd i bolaget som arrangerar världscupen i Ulricehamn.

Coronapandemin och regeringens beslut att inte ändra på regeln för 50 åskådare slår hårt mot de svenska världscuparrangörerna, som redan förbereder sig ett scenario utan publik. Tävlingen i Ulricehamn, 16–17 januari, är hårt utsatt.

– Jag läste att världscuparrangören Ruka i Finland kommer att förlora hundratusentals kronor. Här talar vi om miljonbelopp, säger Johan Falk.

Han berättar att världscuparrangemanget i Ulricehamn tills nu har haft en budget som står på minus 1,5 miljoner kronor. Det kan bli ännu värre.

– Vi får inte ihop det. Nu kommer vi att budgetera på ett underskott på ett par miljoner kronor, säger Johan Falk.

Använder sparade pengar

Orsaken är det väntade publikbortfallet.

– Vi har vant oss vid tanken noll publik. Men vår själ finns i publiken. Alla vet ju hur många som tidigare kommit till tävlingarna i Ulricehamn, säger Falk.

De senaste åren har 30–40 000 åskådare följt tävlingarna på plats i Ulricehamn.

Kan ni arrangera tävlingarna?

– Som det ser ut nu kan vi klara det. Men det får inte hända några nya överraskningar. Vi får använda oss av de sparade pengarna från tävlingarna 2017 och 2019, säger Johan Falk.

400 000 minus i Falun

Arrangören av Svenska skidspelen i Falun, 30–31 januari, budgeterar inte med en lika stor förlust:

– Vi förbereder oss inför tävlingar utan publik och en budget på minus 400 000 kronor, säger Svenska skidspelens vd Ulrika Back Eriksson.

Hon förklarar varför Falun klarar sig bättre än exempelvis Ulricehamn:

– Vi har en permanent skidstadion och byggnader, samt är klara med större delen av infrastrukturen.

Även i Falun förbereder man sig på tävlingar utan publik.

– Vi vill ta ett samhällsansvar och inte riskera att Svenska skidspelen blir en källa för smittspridning efter arrangemanget. Därför har vi redan beslutat att bara ta emot ett fåtal åskådare, som står i speciella zoner, alternativt ingen publik, säger Ulrika Back Eriksson.

I nästa vecka väntas Internationella skidförbundet (Fis) spika vinterns världscupprogram. Enligt förhandssignaler kommer tävlingarna att köras som planerat, med premiär i finska Ruka i slutet av november, och med ett tydligt regelverk för att motverka smittspridning av coronaviruset.

MER LÄNGD: Vallachefen: Krävs kontroller av att det verkligen blir fluorvallafritt (20 september 2020)

Det preliminära världscupprogrammet

27-29/11: Ruka, Finland

4-6/12: Lillehammer, Norge

12-13/12: Davos, Schweiz

19-20/12: Dresden, Tyskland

2021

1-10/1: Tour de Ski – Val Müstair, Schweiz, Toblach och Val di Fiemme, Italien

16-17/1: Ulricehamn, Sverige

23-24/1: Lahtis, Finland

30-31/1: Falun, Sverige

20-21/2: Nove Mesto, Tjeckien

24/2-7/3: VM i Oberstdorf, Tyskland

10/3: Drammen, Norge

13-14/3: Oslo, Norge

19-21/3: Peking, Kina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.