Foto: Bildbyrån

Moa Lundgren gör säsongspremiär i VC: ”Får hålla i sig lite”

Uppdaterad
Publicerad

Två segrar i Bruksvallarna.

Det gav Moa Lundgren, 23, ett landslagssamtal – som betyder att hon gör säsongspremiär i världscupen i Davos till helgen.

– Jag fick veta det under kvällen på söndagen och då var det bara att åka hem och packa om, säger Moa Lundgren till SVT Sport.

Moa Lundgren vann Sverigecupens sprint i Bruksvallarna i lördags och följde sedan upp den triumfen med ytterligare en stark insats och seger på den klassiska milen under söndagen. Prestationer som fick henne att hoppas på – och sedermera innebar – en plats i truppen till helgens världscuptävling i Davos.

– Jag fick veta det under kvällen på söndagen och då var det bara att åka hem och packa om. Det var liksom tolv timmar mellan besked och att åka.

Lundgren tar från söndagen med sig att hon åkte avslappnat och stort, något som kommer att bli fundamentalt inför helgens viktiga tävlingar.

– Det är likadant här (Davos), det är ganska mycket platta partier. Det handlar om att våga ta sin tid så att man får ut kraft i varje skidtag, säger hon till SVT Sport.

”Man får hålla i sig lite”

Hur kommer det sig att du inte varit med tidigare?

– Till Rukka handlar det helt enkelt om att jag inte blev uttagen. Till Gällivare känner jag själv att jag inte var i bra slag. Jag var verkligen sliten efter vårt höghöjdsläger. Till Lillehammer fick jag en reservplats, som jag ville, men jag ville göra två tävlingar och det fick jag ju göra i Bruksvallarna. Det var det jag behövde.

Är du ute efter att ta revansch?

– Så är det verkligen. Man får hålla i sig lite så att man inte är överladdad. Det är jättekul att få vara här igen.

”Sällan här för att inte vinna”

Känner du press att leverera inför OS?

– Det som är grejen är att jag inte kan göra annat än att försöka så fort jag kan. Om någon annan åker snabbare så kan man inte göra så mycket åt saken. Om jag ska tänka att jag måste åka för att ta mig till OS så finns det nog mycket att förlora.

– Jag ska våga tro på mig själv och min kapacitet. Det är bara att fortsätta på den vägen.

23-åringens favoritplats att tävla? Davos – utan tvekan, förklarar hon.

Vad är målsättningen i Davos?

– Jag har inte satt något resultatmål. Men jag är sällan här för att inte vinna. Det är det man är ute efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.