Karlsson nobbade 25 agenter efter VM-succén Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson nobbade 25 agenter efter VM-succén

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 agenter hörde av sig efter VM-succén i Seefeld.
Frida Karlsson nobbade allihop och gav jobbet till sin mamma.
I sommar laddar Sveriges nya skidstjärna hemma i Sollefteå för att komma i toppform till nästa säsong.

I samband med ett par VM-veckor i Seefeld förändrades livet för Frida Karlsson, som fyller 20 i augusti. Tre medaljer (guld, silver och brons) gjorde henne till en stor idrottsprofil. Mamma Mia Karlsson minns hur det var:

– Hennes liv förändrades under två veckor. Då kunde hon inte svara i telefon och allt blev bara knäppt.

Mia Karlsson berättar att bara under VM-perioden var det 20 till 25 agenter som kontaktade familjen och erbjöd sig att få representera Frida Karlsson.

– Vi bad om att få återkomma när säsongen var slut. Visst är det bra med någon som sköter allt det där, men vi var tvungna att landa och fundera.

Agentvalet

När säsongen var slut behövde Frida Karlsson lösa flera detaljer som skulle skapa förutsättningar för nya framgångar. En fråga blev valet av agent och hanteringen av sponsorer. Frida Karlsson ville själv inte ha in fler personer i sitt liv och då blev det naturligt för Mia Karlsson, som tidigare bland annat varit marknadschef för Modo Hockey, att ta uppdraget.

– Nu är sponsorförfrågningarna på en helt annan nivå. Det är som dag och natt. Men Frida har så hon klarar sig. Samtidigt stoppar Leif och jag många förfrågningar redan innan de kommer till Frida. Hon skulle inte få göra något annat om hon tackade ja till alla erbjudanden, säger Mia Karlsson.

Träningsupplägg

Den viktigaste frågan att lösa inför den kommande säsongen var träningsupplägget. Det bestämdes snabbt att hon skulle jobba kvar med Per Nilsson, sin tränare från gymnasietiden i Sollefteå, samt ha ett samarbete med landslagstränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson. Återigen en lösning som innebär trygghet och igenkänning.

Nu har hon fullt fokus på träningslivet, men det kom upp frågor om Frida Karlssons status när hon i juni uteblev från landslagslägret i Torsby och lämnade följande pressbesked via landslagsledningen:

”Jag känner att jag inte fått den återhämtning jag är van vid så här års.”

Nytt hus i Sollefteå

Mia Karlsson ger lugnande besked:

– Ska man prestera måste man vara i balans. Under våren hade det varit otroligt mycket med hela livssituationen för Frida, med bland annat flytt till ett eget hus i Sollefteå (tillsammans med sambon och skidåkaren William Poromaa). Dessutom hade det blivit otroligt mycket träning i samband med det tidigare lägret i Sognefjäll. Allt detta gjorde att hon tyckte det var bättre på sikt att hoppa över lägret i Torsby.

Rätt val, tycker landslagskompisen Charlotte Kalla.

– Hon är ett energiknippe som bidrar till en god stämning i laget. Jag tycker det var klokt av henne, om hon känner sig sliten, att få landa på hemmaplan, säger Kalla.

Frida Karlsson slog igenom med dunder och brak den gångna säsongen. Kolla in de härliga bilderna från genombrottet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frida Karlsson 2019 Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer