Helene Marie Fossesholm var missnöjd med sin 18:e-placering i världscupdebuten i Lillehammer för två månader sedan. Nu får hon en ny chans i Falun på söndag. Foto: Bildbyrån.

Norge gör ett undantag och släpper fram supertalangen i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Norge gör ett undantag i skyddandet av supertalangen Helene Marie Fossesholm, 18, och släpper fram henne i Falun till helgen.

– Blir hon bland de tio bästa är det långt över förväntningarna, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen.

Efter två pallplaceringar i den norska säsongsinledningen i Beitostölen i november hade Fossesholm stora förväntningar på debuten i världscupen i Lillehammer i början av december. Hon blev 18:e i skiathlonen över 15 km, ett resultat som de flesta 18-åringar skulle varit nöjd med, men Fossesholm var förbannad och såg genast fram emot att få visa sig från en bättre sida mot världseliten.

Det verkade dock inte som om det skulle bli något nytt läge för världscupen den här säsongen med tanke på den extremt tuffa konkurrens som råder i Norge och att Fossesholms stora mål är JVM som avgörs samtidigt med de norska världscuptävlingarna i Drammen och Oslo  i början av mars.

Dessutom är det ett känsligt steg mellan junior- och seniornivå.

Tredjeplatsen på NM öppnade dörren

Men efter att Fossesholm blev trea i NM på 15 km masstart i helgen efter Therese Johaug, som hyllade Fossesholm, och Ingvild Flugstad Östberg öppnar landslagsledningen dörren för supertalangen.

I Falun på söndag är Fossesholm uttagen på 10 km fritt i masstart (skulle ursprungligen varit 15 km med intervallstart), vilket gör att hon ställs mot Frida Karlsson, 20, som gör comeback efter sitt sitt uppehåll på grund av försämrade hälsovärden. Det blir en intressant duell i själva tävlingen. 

– Det är väl ungefär samma läge som senast och man ska vara försiktig med att ha några förväntningar på henne. Hon gjorde ett medelmåttigt lopp i Lillehammer och det vore roligt om hon fick till ett lopp som visar vad hon går för, säger Iversen till NRK.

Att loppet avgörs i fristil ses som en fördel för Fossesholm.

– Hon kan åka väldigt på 10 km fritt. Blir hon bland de tio bästa är det långt över förväntningarna, säger Iversen. 

Norges trupp på 10 km fritt masstart:

Therese Johaug

Heidi Weng

Ingvild Flugstad Östberg

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Ragnhild Haga

Tiril Udnes Weng

Julie Myhre

Helene Marie Fossesholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.