Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

Norge vann stafetten överlägset – Sverige tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Precis som väntat var det norsk dominans i damernas stafett i Lahtis. Norskorna vann 42,9 sekunder före Sverige som slutade tvåa efter en stark avslutning av Ebba Andersson.

Det fanns inte mycket att göra åt Norges starka stafettlag i dag. Efter att Therese Johaug på andra sträckan dragit ifrån och gett norskorna ett övertag kom de andra lagen aldrig ikapp. Heidi Weng som avslutade för Norge körde i mål som överlägsen segrare. Sverige blev tvåa efter en bra sista sträcka av Ebba Andersson.

– Det var en bra sträcka för min del. Det var ett tacksamt läge när Lovisa skickade ut mig med Krista (Pärmäkoski) inom räckhåll. Jag kunde bara jaga ikapp henne och efter det bestämde jag mig bara för att jag skulle försöka gå ifrån och jag lyckades. Jag är nöjd med dagens insats, säger Ebba Andersson efter loppet.

Johaug drog ifrån

Stafetten började bra för Sverige när Charlotte Kalla körde första sträckan och med riktigt bra glid så när kunde ta sig förbi Finland, som gjorde ett ryck strax innan första växlingen.

Kalla lämnade över som tvåa till Emma Ribom. Den andra sträckan blev tuff, Therese Johaug gick ut som trea men tog snabbt taktpinnen. Emma Ribom tappade och lämnade över som fyra – 26 sekunder efter Norge.

Ebba Andersson ryckte

Finskorna låg länge tvåa, även om de var långt ifrån Norge. Vid sista växlingen var Finland hela 52 sekunder bakom Norge efter en riktigt stark insats av unga Helene Marie Fossesholm. Efter debutanten Lovisa Modigs tredje sträcka var Sverige trea, en minut efter Norge.

Ebba Andersson avslutade för Sverige och tog ikapp på Finland och körde full attack direkt. Med drygt en kilometer kvar var Sverige över tio sekunder före Finland och 40 sekunder före Ryssland.

Finland blev till slut trea 59,5 sekunder efter Norge.

KLIPP: Ebba Andersson efter stafetten

RESULTAT

1. Norge

2. Sverige (+ 42.9)

3. Finland (+ 59.5)

4. Ryssland (+ 1.30,7)

5. USA (+ 1.48,6)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.