Foto: Bildbyrån

Norge ställer in landslagsläger – Sverige samlas trots coronautbrottet

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronautbrottet ställer det norska längdlandslaget in alla gemensamma aktiviteter fram till sommaren. Men Sverige väljer att gå en annan väg.

– Om vi har stängda gränser så har vi läger på hemmaplan, säger längdchefen Daniel Fåhraeus till SVT Sport.

Den 23 februari nästa år inleds skid-VM i tyska Oberstdorf. Men eftersom längdsäsongen blev kortare än tänkt har åkarna redan börjat ladda inför mästerskapet.

För det norska landslaget har coronautbrottet fått stora konsekvener, inte minst ekonomiskt. Landslagschef Espen Bjervig berättar nu för NRK att de valt att ställa in alla gemensamma aktiviteter, som till exempel landslagsläger, ända fram till sommaren.

”Inte stängt av”

Sverige tänker annorlunda.

– Vi har inte stängt av fram till sommaren. Vi försöker förbereda nästa säsong utifrån de förutsättningar som finns nu. Vi gör en plan A och en plan B för läger. Om vi har stängda gränser så har vi läger på hemmaplan, säger längdchefen Daniel Fåhraeus till SVT Sport.

– Men vi följer utvecklingen så gott vi kan. Vad mer kan man göra? Sedan får vi titta på olika scenarier längre fram.

Så ni planerar ändå att samla hela gänget?

– Ja, den planen måste ligga tills vi vet mer. Det första lägret brukar ligga i maj i norska Sognefjäll. Men just nu är det omöjligt eftersom det är stängt där.

”Uppmanar dem att träna ute”

Hur tror du att åkarna påverkas av det här, det är ju nu grunden läggs för VM nästa år?

– Jag kan tänka mig att de än så länge är rätt trygga, vi är bara i mars än så länge. Vi uppmanar dem att vara ute och träna, en idé är att skapa mängd under den här perioden för att förbereda inför nästa säsong.

KLIPP: Stina Nilsson: ”Behöver en galen nyhet” (22 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.