Foto: Bildbyrån.

Norge tar hjälp av Sverige efter dopningsfiaskot

Uppdaterad
Publicerad

Efter två dopningfall i det norska längdlandslaget under kort tid tvingas Norge vidta omedelbara förändringar. Bland annat genom att ta hjälp externt – av grannlandet. ”Sverige har lite andra rutiner, det kan vara en bra idé att prata med dem”, säger landslagschefen Vidar Løfshus.

Løfshus berättar att man planerar att skicka att någon av skidförbundets läkare till Stockholm för att prata med de styrande inom det svenska antidopningsarbetet för att få en inblick i hur man jobbar i Sverige.

”Viktigt att städa upp”

Under måndagen och tisdagen satt Norges ledare inom längdskidåkning och diskuterade hur man ska göra för att undvika att fler dopningfall som Therese Johaugs sker.

– Det har varit viktigt för oss att städa upp efter den kända missen i Livigno, säger Vidar Løfshus.

Medicinköp utomlands skärps

Efter mötet kom kommittén fram till sju omedelbara åtgärder som Norges skidförbund ska genomföra. En del i detta är att Norges landslag får en ny överläkare och chef för hälsa- och sjukvård. Tidigare hade Torger Hansen ansvar, men nu ska Petter Olberg ta över. En annan viktig punkt är att inköp av medicin utomlands måste godkännas av fler än en läkare.

– Vi har infört att minst två läkare måste underteckna för inköp att läkemedel utomlands. Det innebär att en läkare stationerad i Norge ska godkänna det som köps utomlands utöver den läkare som är på plats utomlands, säger läkaren Petter Olberg.

Andra åtgärder som ska tillämpas är bland annat att alla åkare i landslaget, elit och juniorer,  ska genomföra en onlineutbildning om dopning så kallad ”ren utövare”. 

Norska skidförbundets åtgärdsprogram:

1) Norska skidförbundets (NSF) nya chefsläkare Petter Olberg blir chef för både hälso- och sjukvård.

2) Om läkemedel måste inhandlas utomlands ska det godkännas även av en läkare i Norge.

3) Alla aktiva i landslag från junior- till elitnivå med tillhörande ledar- och tränarstab ska genomgå Antidoping Norges utbildningsprogram Ren utövare.

4) Kartläggning och dokumentation av kosttillskott och regelbundna mediciner för alla idrottare sker kontinuerligt.

5) Det ska alltid finnas läkare närvarande vid alla tävlingar och större sammankomster i NSF:s. Om detta inte är möjligt, utses jourhavande läkare.

6) Kontakt har tagits med Sveriges olympiska kommitté (SOK) för att få råd och insikt i dess praxis.

7) Genomföra en grundlig process för att upprätta ett kvalitetssystem i samarbete med Olympiatoppen och NSF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.