Foto: TT Nyhetsbyrån

Norge vill inte stänga av Johaug direkt

Uppdaterad
Publicerad

Norge vill inte följa FIS-chefens åsikt att stänga av Therese Johaug med omedelbar verkan, eftersom den inledande rättsliga sakbehandlingen inte är klar.

– Vi har inte kommit så långt, säger advokat Niels R. Kiaer vid åtalsnämnden i Antidoping Norge, till VG.

Sprickan växer mellan Norge och det internationella skidförbundet FIS, vars chef Sarah Lewis anser att Norge inte följer internationella regler när Therese Johaug inte blir avstängd med omedelbar verkan.

Norrmännen å sin sida hänvisar till rättssäkerhet, att Therese Johaug i nuläget är under utredning och att det därmed inte föreligger några hinder för Johaug att följa med till det norska landslagets träningssamling i Italien.

– Åtalsnämnden har inte fått målet än, men när det föreligger från Antidoping Norge kan nämnden stänga av Johaug eftersom hon har testat positivt för ett så kallat ”inte speciellt ämne”, säger advokat Niels R. Kjaer.

FIS-chefen Sarah Lewis har å sin sida uttryckt en motsatt åsikt.

– På grund av den substans det handlar om, utifrån vad vi vet genom media, så måste den norska antidoping-kommittén stänga av Therese Johaug, har Lewis sagt till finska Hufvudstadsbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.