• Tekniskt meddelande:

    I natt kl. 00:00-01:00 kommer ett planerat tekniskt underhållsarbete genomföras som påverkar våra onlinetjänster. Under tiden arbetet pågår kan tjänsterna ha ett annorlunda utseende och delar av innehållet är otillgängligt.

Foto: Bildbyrån/Norska skidförbundet

Norrman aktuell för tränarjobb i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska längdlandslaget fortsätter att söka nyckelpersoner i Norge. Nye landslagchefen bekräftar för SVT Sport att han är i kontakt med norske tränaren Kristian Skogstad.
– Jag har sett egenskaper hos honom som kan vara spännande, säger Anders Byström.

Först plockades Petter Myhlback in som ny vallachef. Närmast kommer han från ett norskt skidteam och är även skidgymnasietränare i Norge. 

Sedan hämtades den så kallade ”supervallaren”, Perry Olsson, hem. Olsson lämnade Sverige för det norska landslaget 2003, där han vallat åt bland andra Marit Björgen och Petter Northug.

”Finns mycket bra folk i Norge”

– Det finns mycket bra folk i Norge. De har bevisligen gjort ett väldigt bra jobb och jag har ju varit där och fått kontakter och vet vilka som är att satsa på och inte. Men därmed inte sagt att vi måste ha folk därifrån. Det finns mycket bra folk i Sverige också, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Men nu är ytterligare en person från Norge på tapeten. Kristian Skogstad är aktuell som ny landslagstränare, vilket norska sajten nordlys.no var först med att rapportera om.

– Vi har haft en dialog, och det är ju spännande. Det är roligt att bli nämnd, säger Skogstad.

Från 2016 till 2019 var 37-åringen chef för Team Veidekke Nord-Norge och han har bland annat tränat de norska landslagsåkarna Erik Valnes och Anna Svendsen.

Under samma period var Anders Byström chef för det norska utvecklingslandslaget. För SVT Sport bekräftar han nu intresset för Skogstad.

– Vi har haft honom på radarn också, vi har varit ute och sökt brett på tränare. Han är en av de vi har pratat med.

”Sett egenskaper som kan vara spännande”

Vad är det som gör honom intressant?

– Jag känner ju honom sedan tidigare. Det är väl lite grann mina ”connections” till Norge som gör att jag vet vilka tränare som jag har upplevt som drivna och positiva där, och som kommer kunna bli väldigt bra tränare i framtiden. Jag har sett egenskaper hos honom som kan vara spännande.

– Men vi är absolut inte där att vi erbjuder honom något än, vi ser över vilka tränare som finns lediga nu. Det är ju tyvärr lite sent, det är som att komma in i en klubb som ska starta serien. Man hade ju velat ha lite mer tid på sig för att göra det jobbet, men så är det. Och det finns många bra tränare, så det är inga problem.

Det är inte så att de bästa har blivit tagna redan?

Nej, det är inte som att NHL-draften har gått redan och det är kört. Det finns många bra.

Byström berättar att det totalt kommer vara tre eller fyra tränare i landslaget. En möjlighet som just nu diskuteras är gemensamma tränare för herrar och damer.

Om Magnus Ingesson och Stefan Thomson blir kvar som damtränare kan han inte svara på.

När tror du att ni kommer kunna berätta något?

–  Jag hade hoppats att det skulle vara klart för en vecka sedan. Men vi måste också se till att vi gör en bra rekryteringsprocess och inte bara kastar in någon utan att vi diskuterar igenom vad som kommer att funka bra mot lagen.

KLIPP: ”Supervallaren” förklarar: Så gjorde jag med Björgens skidor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Supervallaren” förklarar: Så gjorde jag med Björgens skidor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer