Emil Iversen. Foto: Bildbyrån

Norsk dominans efter Bolsjunovs fall

Uppdaterad
Publicerad

Norge är tillbaka i världscupen och visade direkt att man inte tappat formen. Det blev en helnorsk pall i skiathlonloppet i Lahtis efter att Aleksander Bolsjunov vurpat. Emil Iversen segrade.

Herrarnas skiathlon fick en dramatisk avslutning då ryska stjärnan Aleksander Bolsjunov ramlade med drygt en kilometer kvar.

Emil Iversen vann fyra hundradelar före Sjur Røthe. Pål Golberg blev trea.

– Jag var redo för attack, jag visste att mina lagkamrater också skulle gå för det. Men i den formen jag är i nu visste jag att de inte skulle gå ifrån mig, säger Iversen efter loppet.

”Man blir stolt”

Det var länge en stor klunga i det tre mil långa loppet där flera åkare turades om att dra. Vid 25 kilometer var fortfarande tolv åkare inom fem sekunder. Det var en tydlig norsk prägel med fem norska åkare bland de sju bästa.

Och under de sista kilometerna var det just Norge som drog ifrån. Man fick dessutom hjälp då Aleksander Bolsjunov föll och drog med sig norska Hans Christer Holund i fallet.

I mål var fem norrmän topp sex.

– Jag blev stolt när jag såg att det var jag och fyra av mina vänner och en ryss i slutet. Det är härligt att vara tillbaka, säger Iversen.

Burman bästa svensk

Jens Burman, som var tillbaka efter att ha dragits med ryggproblem, gjorde en stark insats och slutade nia. Burman tvingades till en ryggoperation och har inte tävlat i världscupen sedan mars.

En som saknades i Lahtis var norska stjärnan Johannes Kläbo som planerar att vara tillbaka till tävlingarna i Falun nästa helg.

RESULTAT

1. Emil Iversen, Norge

2. Sjur Røthe, do, (+0,4)

3. Pål Golberg, do, (+6,6)

4. Simen Hegstad Krüger, do, (+9,5)

5. Alexander Bolsjunov, Ryssland, (+20,9)

6. Hans Christer Holund, Norge, (+28,7)

7. Dario Cologna, Schweiz, (+32,8)

8. Iivo Niskanen, Finland, (+33,0)

9. Jens Burman, Sverige, (+35,8)

10. Friedrich Moch, Tyskland, (+41,8)

Övriga svenska placeringar:

23. Björn Sandström +2.07,5

34. Fredrik Andersson +3.05,2

42. Jonas Eriksson +5.24,9

43. Axel Ekström +5.25,0

56. Johan Herbert varvad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.