Norsk dominans – Halfvarsson långt efter

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan tog Calle Halfvarsson en mycket meriterande tredjeplats i finska Ruka.

I dag flög 29-åringens chanser att ha något med totalsegern i minitouren att göra när han var två minuter från segern.

Bästa svensk blev istället Viktor Thorn.

Calle Halfvarsson gick ut som 68:e man i regnet i norska Lillehammer och redan efter fem kilometers skidåkning var svensken 20 sekunder från ledning.

Halfvarsson fortsatte sedan att tappa hela vägen i mål över den 15 kilometer tunga banan i fristilsloppet.

– Väldig trist att se. Då var det ingen lugn start, utan snarare en dålig dag. Inget bra lopp och ingen bra intensitet heller, suckar Anders Blomquist i SVT över Halfvarssons insats.

Thorn bästa svensk

Sjur Röthe tog sin andra världscupseger i karriären när han vann före landsmannen Didrik Tönseth och ryssen Denis Spitsov.

Halfvarsson blev 24, 1,36 efter Röthe, och var med det näst bästa svensk.

– Det var tungt.. det var sämsta loppet jag gjort på länge. Jag var trött redan från start men försökte hålla högt tempo. Jag hade ingen energi och hade så svårt med det här föret. Det var löst och sladdrigt. Jag var bara trött, säger Halfvarsson till SVT Sport.

”Förstör mycket”

Istället tog Viktor Thorn en tolfteplats efter ett väl genomfört lopp. Hans bästa resultat på ett distanslopp.

– Jag har svårt att vara nöjd.. Men idag får jag väl vara lite nöjd. Stabilt lopp, men det var inte mitt favoritföre direkt. Jag hade väldigt bra skidor dock. Får tacka vallarna för det. Jag har haft som mål att bli stabilare och nu visar jag i dag vad jag kan. Och att jag har mer att ge, säger Viktor Thorn till SVT Sport.

För Halfvarsson, som var 19,2 sekunder bakom Federico Pellegrino i minitouren inför dagen, är det nu en minut och 19 sekunder upp till toppen i morgondagens jaktstart.

– Det är tråkigt att när man gör ett sånt här dåligt lopp.. Det förstör så mycket i en minitour, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.