Petter Northug när han i december meddelade att karriären var över. Redan nu har bevakningen kring norska herrlandslaget dalat. Foto: Bildbyrån

Norska oron – intresset sjunker kraftigt efter Northugs avslut

Publicerad

Petter Northug var en superstjärna i Norge, och hade en enormt stor del i det stora intresset kring det norska landslaget. Utan honom sjunker mediebevakningen kraftigt, och skidförbundet bör vara oroade, menar NRK:s expert Fredrik Aukland.
– Jag ser framför mig att intäkterna nu kommer att sjunka, säger han.

Petter Northug meddelade i december att karriären var över. Efter det har bevakningen kring landslaget dalat kraftigt, skriver NRK.

 Man har tittat på hur många artiklar som har skrivits kring herrarnas längdskidåkning under perioden 20 december fram till 28 januari tre år i rad och noterat bland annat att Northug nämndes i minst 60 procent av artiklarna under den perioden 2017/2018, trots att han inte ens var med i OS.

Antalet artiklar under perioden i år är 3 163, att jämföra med 5 486 året innan – ett tapp på 42 procent. Även om man jämför med 2016/2017, som var ett OS-fritt år, är tappet stort. Mindre bevakning lär i förlängningen ge mindre sponsorintäkter till förbundet.

– Siffrorna visar att Northug haft en enorm inverkan på intäkterna till norska skidförbundet. Han har gett en stor effekt under många, och nu har de en stor utmaning framför sig, säger NRK:s längdexpert Fredrik Aukland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer