Det norska skidförbundet förbjuder fluorvalla. Foto: TT/Bildbyrån

Norska skidförbundet förbjuder fluorvalla

Uppdaterad
Publicerad

Det norska skidförbundet (NSF) har beslutat att förbudet mot skidvallning med högfluorerade ämnen ska gälla alla tävlingar och grenar i Norge den kommande säsongen.

Det internationella skidförbundet (Fis) beslutade redan i november förra året att förbjuda högfluorerade ämnen från 2020-2021, men har därefter tvingats backa eftersom tillförlitliga testmetoder saknats.

Tanken är att den omdiskuterade fluorvallan ska vara helt utfasad från och med säsongen 2022-2023, och nu får man draghjälp av det norska skidförbundet.

”Visat sig vara skadligt”

Norge har sedan tidigare haft ett förbud mot fluorvalla i alla klasser upp till 16 år, men utvidgar nu förbudet till att gälla alla klasser i den norska tävlingskalendern.

– Det säger sig självt att förbudet mot fluor, som har visat sig vara skadligt för både hälsa och miljö, bör gälla för alla tävlingar i Norge, säger Erik Röste, ordförande i Norges skidförbund till NTB.

KLIPP: Därför ska du bry dig om fluorvalla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.