Foto: Bildbyrån

Striktare coronaregler i norska skidlandslaget – men inte i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mindre träningsgrupper än andra sporter.

Och längre avstånd än i resten av samhället.

Det norska skidlandslaget inför mer stränga coronaregler än vad resten av det norska samhället gör.

Men i Sverige är det inte något som har diskuterats.

I Norge har skidlandslaget infört nya regler för idrottarna, med anledning av coronavirusets framfart. Dessa regler är mer stränga än vad resten av det norska samhället har att förhålla sig till. Bland annat ska idrottarna hålla minst två meters avstånd mellan varandra, till skillnad från en meter som är rekommendationen från myndigheternas sida.

Det motiveras bland annat med att skidåkarna ofta flämtar, hostar och harklar sig när de andas ut efter hård träning.

Corona och idrott

– Därför upprätthåller vi större avstånd. Det tror vi är klokt, säger det norska landslagets medicinskt ansvarige Öystein Andersen till Adresseavisen, och ger ytterligare en förklaring till att de ska hålla större avstånd i ursprungsläget:

– Under hårda träningspass, när åkarna tävlar mot varandra, är det fort gjort att det blir noll meter. Vi vet hur lätt det är att komma för nära.

”Betydligt mer försiktiga”

En annan stor skillnad för det norska landslaget är att de uppmanas träna i mindre grupper (gärna ner mot fem) än de 20 som myndigheterna tillåter.

I det svenska landslaget finns inga diskussioner kring att ha hårdare restriktioner än det övriga samhället.

– Vi har inte några speciella riktlinjer, utöver de allmänna, säger läkaren Magnus Oscarsson till SVT Sport

Oscarsson förklarar att han tror att skidåkarna redan innan pandemin var förhållandevis bra på att agera på ett säkert sätt:

– Jag vet ju att de aktiva är betydligt mer försiktiga än folk i allmänhet, normalt sett.

”Vet ju inte kosekvenserna”

En anledning till att det norska landslaget har satt upp så stränga restriktioner är att covid-19 angriper bland annat lungorna, vilka ju är av yttersta vikt för skidåkarna – som belastar lungorna hårt.

– Vi vet ju inte konsekvenserna av en sådan här sjukdom på lång sikt, säger Öystein Andersen till Adresseavisen.

Reglerna stöttas av Norges damtränare Ole Morten Iversen.

– Ibland kan det kännas onödigt, men när Öysten argumenterar varför vi ska göra så blir vi överens, säger Ole Morten Iversen, och lyfter just osäkerheten kring vad sjukdomen kan leda till på sikt:

– Därför får vi göra något som är lite strängare än det som de flesta andra människorna och de andra idrotterna gör. Det accepterar vi fullt ut, även om det leder till några praktiska utmaningar.

Magnus Oscarsson känner dock inte till några rapporter om att skidåkare skulle kunna drabbas hårdare än andra av coronaviruset.

– Jag har inte sett något som talar för det, säger han till SVT Sport.

KLIPP: Svenska längdåkaren sjuk i covid-19 (17 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet