Henrik Ingebrigtsen och Didrik Tönseth under NM i terränglöpning. Foto: TT

Norska skidstjärnans dilemma – EM krockar med Lillehammer

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara Therese Johaug av de norska skidåkarna som visar talang i löpning – även Didrik Tönseth visar framfötterna och efter silver på NM i terränglöpning lockar EM. Men det finns ett problem – mästerskapet krockar med världscupen i längdskidor i Lillehammer.

– En tremil på hemmaplan är otroligt viktigt att ställa upp i, säger landslagschefen Eirik Myhr Nossum till NRK.

I helgen sprang Didrik Tönseth in på en andraplats i norska mästerskapen i terränglöpning. Den norska landslagsskidåkaren utmanade om guldet men fick se sig slagen av världslöparen Henrik Ingebrigtsen.

Både Henrik och hans pappa och tränare Gjert Ingebrigtsen hyllade Tönseth, skriver NRK, och suget efter att springa EM ska ha blivit större.

– Det hade varit stort att representera Norge internationellt i löpning. Om jag kan springa, och allt går som jag planerar, är jag redo för EM, säger Tönseth till NRK.

Men problemet är att mästerskapet går samtidigt som världscupen i skidor i Lillehammer den 8 december.

– Jag tänker att han är en skidåkare, och en tremil på hemmaplan i Lillehammer är otroligt viktigt att ställa upp i. Jag är ganska säker på att han måste åka till Lillehammer, säger landslagschefen Eirik Myhr Nossum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.