Eirik Myhr Nossum håller med Anders Blomquist. Foto: Bildbyrån

Norske tränaren om svenska skidfiaskot: ”Ser mörkt ut”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens insats, där Viktor Thorn blev bästa svensk på en 23:e plats, kritiserade SVT:s expert Anders Blomquist hela lagets insats.
Nu får han medhåll av den norske herrtränaren Eirik Myhr Nossum.
– I dagsläget är det nog betydligt jobbigare att vara svensk än norsk herrtränare, säger han till Verdens Gang.

I gårdagens lopp över 15 kilometer fritt i Ulricehamn blev Viktor Thorn bästa svensk på en 23:e plats, en minut och tre sekunder bakom vinnaren Maurice Manificat. Axel Ekström blev näst bäst som 27:a, Jens Burman 33:a och Daniel Rickardsson kom först på en blygsam 38:e plats.

De blågula insatserna fick SVT:s expert Anders Blomquist att ryta ifrån och skicka en passning till skidförbundet.

– Det här håller inte. Det här är för dåligt för ett svenskt lag. Vi har pratat om det i flera år, att göra en speciell satsning. Att ge många unga åkare, som har talang, förutsättningar att vara ute och träna mycket, en större bredd för att få upp bättre herråkare.

Blomquist får medhåll

Blomquist verkar inte vara ensam om att se en dystopisk framtid för de svenska herrlandslaget. Den norske herrtränaren Eirik Myhr Nossum var inte heller han imponerad av den svenska insatsen i Ulricehamn.

– Det är förstås väldigt tungt. Dessutom att det händer på hemmaplan. Det ser mörkt ut (för svensk herrlängdskidåkning). I dagsläget är det nog betydligt jobbigare att vara svensk än norsk herrtränare, säger han till VG och fortsätter.

– Men vi vet att Calle (Halfvarsson) har några pallplatser. Det Sverige kan hoppas på är att han lyckas få med sig någon medalj från VM i Seefeld.

Senare i dag väntar stafett i Ulricehamn. Sverige är allt annat än favorit, även om Calle Halfvarsson är tillbaka i laget efter att ha stått över gårdagens lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer