Den helnorska pallen med Krüger, Sundby och Holund firas. Landslagschefen Vidar Löfshus håller i tårtan. Foto: TT.

Norske OS-mästaren sjuk av uppståndelsen

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Simen Hegstad Krüger gick från anonymitet till två OS-guld i Pyeongchang. All uppståndelse har gjort att han blivit sjuk och nu är ett frågetecken inför lördagens 50 km hemma i träningsbanorna runt Holmenkollen i Oslo.

Simen Hegstad Krüger hade en vinst i världscupen innan han kom till Pyeongchang och överraskande vann skiathlonen över 30 km efter att ha knäckt landsmännen Martin Johnsrud Sundby och Christer Holund på slutet. Det var den första norska herrpallen i ett OS sedan Albertville 1992.

24-åringen följde sedan upp med ännu ett guld i stafetten 4x10 km där han bidrog till segern med sin starka tredjesträcka i fristil. Han fick även med sig silvret på 15 km fritt. Totalt två guld och ett silver i Sydkorea.

Det är den bästa norska OS-debuten av en längdåkare sedan 1924.

Från att ha varit ett namn i skidvärlden blev han berömd över en natt och efter hemkomsten till Oslo har alla velat ha en bit av honom: intervjuer, sponsoruppdrag och tv-framträdanden. Det blev för mycket och han blev sjuk i influensa.

”Varit ovanligt mycket för hans del”

– Han har drabbats av en förkylning, en influensa. Det är lätt att dra på sig sådant när det har varit mycket ståhej, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till NTB.

Förvandlingen i Krügers liv har varit total.

– Det har varit ovanligt mycket för hans del där han gått från att ha varit en relativt anonym landslagåkare till att bli en av de hetaste, säger Myhr Nossum.

Förhoppningen är att Krüger, som tävlar för Oslo-klubben Lyn, ska åka femmilen på lördag. Den fria stilen passar honom extra bra.

– Vi hoppas ta ett beslut så snart som möjligt men tanken är att han ska köra, säger landslagstränaren Myhr Nossum.

Det är en späckad idrottsdag på lördag på SVT:s plattformar. Femmilen startar 14.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer