Olsson: ”Oroad över att man tänker så” Foto: Bildbyrån

Olsson: ”Oroad över att man tänker så”

Uppdaterad
Publicerad

Stakning eller inte stakning. Det är frågan som de senaste åren delat skidvärlden i två läger. Nu öppnar FIS för att införa strängare regler – för att skydda den klassiska längdskidåkningen. Men både norska och svenska stjärnor är kritiska till idén. ”Det är som att säga till en störtloppsåkare att han inte får stå i fartställning på vissa ställen”, säger Johan Olsson till SVT Sport.

Om föret tillåter väljer allt fler längdskidåkare att åka utan fästvalla och staka sig igenom loppen. En utveckling som enligt vissa kan leda till att den klassiska stilen på sikt kan komma att försvinna.

Nu lanserar internationella skidförbundet (FIS) ett förslag som innebär att stakning kan förbjudas på vissa delar av banan, skriver norska Dagbladet. I praktiken innebär förslaget att det på lättare banor blir omöjligt att konkurrera om fästvalla.

”Skjuter sig själva i foten”

– Det går säkert igenom, men FIS skjuter sig själva i foten, säger Petter Northug.

Norrmannen vann den klassiska sprinten i Drammen förra säsongen genom att staka sig igenom hela banan. Just upploppet i Drammen är en av zonerna där stakning kan komma att förbjudas.

Martin Johnsrud Sundby har dominerat sporten de senaste åren – mycket tack vare sitt träningsfokus på just stakning – är också kritisk till förslaget.

– Världscupen förra vintern visade klart och tydligt att det enda som krävs för att behålla klassisk längdskidåkning, i alla fall på kort sikt, är att välja klassiska lopp på banor som kräver diagonalgång och fäste under skidorna, säger Sundby och nämner flera skidorter där banorna är för stakning.

Sundby: ”Problemet är överdrivet”

– Kuusamo, Lillehammer, Val di Fiemme, Falun, Kollen, Lahti, Canmore, Montreal – ingen var i närheten av att staka på dessa banor.

– Problemet är överdrivet, fortsätter Sundby.

När Johan Olsson får höra om förslaget reagerar han med oro att det är en den typen av förslag som kommit in.

– Först och främst blir jag nästan oroad över att man tänker så. Ser man över en 20-årsperiod har ju idrotten utvecklas. Inom längdskidåkningen har teknik och material blivit så mycket bättre och sporten måste få utvecklas. Jag håller med Martin Johnsrud Sundby till 100 procent, säger Olsson till SVT Sport.

Olsson: ”Som att säga till en störtloppsåkare att han inte får stå i fartställning...”

– Ska man stärka den klassiska åkningen så handlar det om på vilka orter man lägger de klassiska loppen. Att säga till en längdåkare att man inte får staka vissa sträckor är som att säga till en störtloppsåkare att han inte får stå i fartställning på vissa ställen, fortsätter Olsson.

– Det största problemet att är att hitta tillräckligt tuffa banor i stadssprint som jag ser det. Men då kanske man ska fundera över att köra stadssprintarna i fristil.

Vegard Ulvang, ordförande i FIS längdåkningskommitté, menar att stakning inte behöver bli ett problem i världscupen.

– Det här är först och främst ett förslag för att se om förbudszoner kan säkra att klassisk längdskidåkning förblir en gren där alla konkurrerar på så lika villkor som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.