Northug ställer sig på Johaugs sida i debatten Foto: NRK/TT Nyhetsbyrån

Northug ger sig in i debatten om Johaugs friidrottssatsning

Publicerad

Efter att Therese Johaug bestämt sig för att anmäla sig till norska friidrottsmästerskapen har debatten rasat i Norge. Johaug får inte vara med i grenen som passar henne bäst, 5000 meter, då hon inte klarat tidskraven. Nu ger sig längdkollegan Petter Northug in i diskussionen:
– Hon skulle klara kvaltiden baklänges med viktväst, skriver Northug på Facebook.

I torsdags deklarerade Therese Johaugs tränare Pål Gunnar Mikkelsplats att den bästa löpdistansen för skiddrottningen skulle vara 5000 meter. Men norska friidrottsförbundet har meddelat att Johaug antagligen inte kommer att få ställa upp i 5000 meter eftersom som hon inte har klarat tidskraven inför norska mästerskapen. Johaug kommer istället springa 10 000 meter där det är fri anmälan.

Johaugs läger har bekräftat att skidstjärnan inte skulle ha haft några problem att klara kvalgränserna som är uppsatta för 5000 meter. Beslutet från norska friidrottsförbundet har väckt debatt i Norge. Friidrottsprofilen Atle Guttormsen är en av de som har reagerat på beslutet:

– Norsk friidrott kan med fördel vara mindre hårda när det gäller vissa regler. Om hon inte springer, låter vi reglerna bli våra egna värsta fiender, säger Guttormsen till NRK.

Norska medeldistanslöparen Marius Vedvik är inne på samma linje:

– Johaug sprang på 33.36 förra året, vilket är nära EM-kravet på 10.000. Hon är en löpare på internationell nivå och borde få vara med.

Northug: ”Hon skulle klara kvaltiden baklänges med viktväst”

I vårt västra grannland blev debatten än hetare när den pensionerade skidkungen Petter Northug gav sin syn saken. I ett forum för norsk medel- och långdistanslöpning skrev Northug:

– Hon skulle kunna klara kvaltiden baklänges med viktväst på uppvärmningen.

Norska mästerskapen i friidrott går av stapeln i helgen och det återstår att se om norska förbundet släpper in Johaug på 5000 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer