Får vi se Petter Northug i Vasaloppet? Den frågan är brännande aktuell. Foto: Bildbyrån

Northug ger Vasaloppet huvudbry

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug har siktet inställt på långlopp den kommande vintern men har inte uppfyllt det internationella skidförbundets Fis och Wadas grundkrav. Det ger hundraårsjubilerande Vasaloppet huvudbry kring en eventuell anmälan från norrmannen. Knäckfrågan är om Northug ska räknas som elitåkare eller motionär.

– Vi kommer att kontakta Fis för att ta reda på hur vi ska hantera frågan, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund till SVT Sport.

Northug finns inte registrerad hos Fis eller i Wadas antidopningssystem Adams, vilket är en förutsättning för att få tävla på elitnivå och köra in världscuppoäng och prispengar.

Marit Björgen fick sin comebacksäsong i fjol förskjuten eftersom hon missat att anmäla sig till Wadas Adamssystem, vilket har en karenstid på sex månader för att man ska kunna följa åkarna.

Vasaloppet

Northug är inte anmäld till Wadas Adamssystem och om han räknas som elitåkare är en start i Vasaloppet redan körd. Räknat från i dag är sex månader framåt 30 mars. Vasaloppet 90 km avgörs 6 mars 2022.

– Det finns en karenstid på sex månader. De borde gälla även Petter Northug. Om hans skulle registrera sig i dag vete tusan hur det skulle gå eftersom Vasaloppet då har varit, resonerar Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Skulle placeras längst fram på startgärdet

Öppningen för Northug är att hävda att han är just motionär.

– En vanlig motionär är inte med i Fis-systemet. Om han är en elitåkare gäller Fis regelverk, men om han är motionär kan han som du och jag anmäla sig dagen innan och åka Vasaloppet, förklarar Höglund.

Northug har sagt att han ska åka på motionsnivå.

– Vi är en hybrid mellan ett elit- och ett motionslopp. Bland våra 200 högst rankade som står längst fram har vi motionsåkare som inte har Fis-koder.

Var skulle ni placera Northug i ett startled?

– Får vi in en anmälan från Northug kommer vi att kontakta det svenska skidförbundet och Fis för att ta reda på hur vi ska hantera frågan: Är han en elitåkare då gäller de här reglerna men om han räknas som en motionär kommer vi sannolikt att placera honom i elitledet eller led ett eftersom han har meriter som berättigar honom till det och det har inget att göra med om han är licensierad eller inte, säger Höglund och understryker att man kommer att följa rekommendationen.

Fis rekommendation vägledande

– Om skidförbundet eller Fis kräver att vi stoppar honom kommer vi inte att acceptera hans anmälan.

Northug har deltagit i flera rullskidslopp under sommaren och vintern, som lyder under samma regelverk som vinterns tävlingar men ingen har uppmärksammat licensbristerna.

Norges motsvarighet till Vasaloppet, Birkebeinerrennet, följer Fis-koden strikt och kommer i nuläget att neka Northug en start i det loppet, skriver Langrenn.com.

Arkiv: Northug ger stjärnglans åt Klarävlsloppet 17/9 2021:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet