Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pappa Northug: ”Petter har levt ett onormalt liv” Foto: NRKVisa alla (2)
Visa alla (2)

Northug i rehab för att hitta en vardag

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug går i väntans tider. Han har tagits för grov fortkörning och erkänt allvarliga narkotikaproblem. Den norske legendaren väntar på om det ska bli åtal för fortkörningen och beslaget av kokain i hemmet. Under tiden försöker Northug hitta tillbaka till ett normalt liv.  

– Han har aldrig haft en normal vardag, säger pappa John till NRK.

Northug gick ut offentligt i flera omgångar i slutet av augusti och lade korten på bordet och erkände bruk av kokain samtidigt som han körde som galning med 200 kilometer i timmen på en 80-väg, vilket han även filmade. När sedan blodproven analyserats visade det inga spår av droger vilket gjorde att misstanken om drograttfyllan ströks. Han erkände alltså saker som inte gick att bevisa i en rättssal.

Nu går Northug i terapi för att hitta rätt i tillvaron. Northug blev superstjärna över en natt med sin kaxiga rockstjärneattityd när han slog igenom senvintern 2006 med sina första segrar i världscupen som 20-åring. Det blev sedan två OS-guld och 13 VM-guld under den framgångsrika idrottskarriären. Hans pappa John har funderat mycket över att en längdskidstjärna, som utåt sett förknippas med en sund livsstil, kunde fastna i fest- och kokainträsket.

”Han var väldigt ung när han fick kändisstatus”

– Först och främst tänker du tillbaka på genombrottet. Han var väldigt ung och fick stor uppmärksamhet och kändisstatus. Samtidigt som han presterade på högsta sportsliga nivå med högt adrenalininslag. Det är ett liv som är mycket speciellt, när jag tänker efter, säger pappa John från hemmet i lilla Mosvik utanför Trondheim till NRK.

Nu får Petter professionell hjälp för att hitta tillbaka. Familjen får följa behandlingen via Teams på datorn.

– Mycket av det går ut på att träna på den normala vardagen som han faktiskt aldrig har haft. Det är det som är det viktiga. Jag upplever att Petter är väldigt motiverad och den professionella stöttningen har kommit Petter nära, säger pappa John och känner optimism av att följa processen.

Petter har blivit taggad och tränar nu en hel del, bland annat med lillebrodern Even.

Funderar på comeback i Beitostölen, eller?

– Jag kanske ska amäla mig till Beitostölen, säger 34-årige Petter med ett lurigt leende som inte avslöjar om det är ännu ett utspel eller faktiskt seriöst om den norska längdpremiären i november som alla hårt satsande norska skidåkare kommer att delta i. Han är väldigt fåordig till sin terapi.

Petter avslutade karriären 2018 och i december samma år satt landslagsledningen i ett allvarligt samtal med legendaren eftersom vissa varningssignaler om livsstilen kommit. Ett par veckor senare i januari 2019 tog Petter kokain för första gången för att få kickarna som han saknat som pensionerad skidåkare.

– Det är Petter i ett nötskal, säger den norske längdchefen Vidar Löfshus i norska Dagbladet om händelsen.

– Jag har alltid tänkt att träning är den bästa terapin för honom, men jag hoppas att han inte tränar hela dagarna och nätterna, det vore en katastrof, säger Löfshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer