Foto: TT Nyhetsbyrån

Northug nobbas till Tour de Ski: ”Han behöver träna”

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug fick nobben av det norska längdlandslaget. Han fick inte plats i Tour de Ski utan är bara uttagen som förste reserv, vilket betyder att någon av de uttagna åkarna måste tacka nej för att Northug ska få åka.  Faktum är att landslagsledningen inte vill att Northug kör tävlingen alls.

Den norska landslagsledningen råder dock Northug att inte köra touren alls utan att ägna tiden åt träning.

– Om det blir ett återbud i Tour de Ski får Petter själv bestämma om han ska delta, men vi tycker att det bästa är att han står över, säger landslagschefen Vidar Löfshus i ett pressmeddelande.

Tour de Ski

Den norska ledningen anser att Northug behöver träna för att komma tillbaka i mitten av januari.

– Vår inställning är att han ska gå igenom en tyngre träningsperiod för att orka genomföra tuffa tävlingar i januari, motiverar Löfshus.

Förbundet vill att Northug gör comeback i Piteå

Norska landslaget har studerat tävlingsprogrammet noggrant och tycker att bästa tävlingen för att göra comeback i är Skandinaviska cupen i Piteå som är samtidigt med avslutningshelgen i Tour de Ski. Där ska även Charlotte Kalla göra sin första tävling efter julen.

Haft en misslyckad säsong

Northug har haft en misslyckad säsong med blott en 32:a-plats i sprintprologen i Lillehammer i sitt enda världscupframträdande. Till det har han fått duktigt med styrk i norska nationella tävlingar. Därför var det viktigt att Northug skulle få chansen att tävla sig i form i internationellt motstånd i Tour de Ski, något han nu förvägras.

Chanserna att kunna OS i Pyeongchang minskar därmed betydligt.

– Drömmen vore att få köra Tour de Ski, sa han till sin egen tv-kanal nyligen.

Sedan tidigare stod det klart att säsongens komet, Johannes Hösflot Kläbo, och Simen Hegstad Krüger, som tog sin första seger i världscupen i lördags, inte kommer till start. Det gör heller inte Marit Björgen.  

Norska Tour de Ski-truppen

Damer

Mari Eide

Maiken Caspersen Falla

Thea Krokan Murud

Ragnhild Haga

Kathrine Harsem

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Silje Öyre Slind

Heidi Weng

Tiril Udnæs Weng

Ingvild Flugstad Östberg

Herrar

Niklas Dyrhaug

Hans Christer Holund

Emil Iversen

Finn Hågen Krogh

Sjur Röthe

Sindre Björnestad Skar

Martin Johnsrud Sundby

Didrik Tönseth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet