Petter Northug stöttar kollegan Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bildbyrån

Northug om Sundby: ”Har haft otur”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan stängdes Martin Johnsrud Sundby av för brott mot dopningsreglerna. Petter Northug skickar nu sitt stöd till landslagskollegan. ”Han har hängts ut”, säger Northug.

Den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby är avstängd i två månader. Han har också fråntagits titeln i Tour de Ski samt i världscupen från 2014/15.

Detta efter att hans urinprov från två tävlingar visade för höga halter av substansen salbutamol, som finns i astmamedicinen Ventoline. Hade han ansökt om dispens så hade de för höga halterna inte varit något problem. Norska skidförbudet tog på sig allting.

– Jag är glad att det norska skidförbundet tar på sig ansvaret för det som har skett. Förbundet understryker att jag inte har försökt göra något galet, sa Johnsrud Sundby då.

”Haft otur”

Nu stöttas han också av landslagskollegan Petter Northug.

– Det är många som använder astmamedicin. Han har haft otur och blvit uthängd, säger Northug till norska TV2.

Ser fram emot VM

– Jag tror att han fokuserar på nästa säsong och VM. Han använder nog detta som motivation att komma tillbaka starkare, säger Northug, som ser fram emot att möta Sundby på banan igen:

– Vi minns vad han har gjort för skidåkningen de senaste tre åren. Jag ser fram emot att tävla mot honom igen och tävla med honom i VM, säger Petter Northug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.