Northug: ”Sveriges damer kan bli nya Norge”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nya unga landslag har redan gjort avtryck på VM i Seefeld. Och kanske är det här början på en ny era inom längdskidåkningen.

– Sverige kan bli det nya Norge, säger skidprofilen Petter Northug i en intervju med SVT Sports André Pops.

Guld för mästerskapsdebutanten Maja Dahlqvist tillsammans med Stina Nilsson. Ett sensationellt silver av junioren Frida Karlsson. Stenhård konkurrens om startbiljetter i VM-loppen och platser i stafettlagen. Och strax utanför VM-truppen står Moa Lundgren och Johanna Hagström och stampar och vill in. Sveriges damlandslag i längdskidåkning är urstarkt och imponerar även på grannen i väst – sportens solklara dominant, Norge.

– På damsidan är det bättre än någonsin och det kommer nya talanger, det kan bli tronskifte på damsidan. Sverige kan bli det nya Norge om några år, vem vet? säger Petter Northug som tidigare i veckan hyllade Frida Karlsson.

Han tror på fler medaljer för de svenska damerna, kanske redan i stafetten.

– Det kan bli ett svenskt guld redan i damstafetten, de kan överraska. Hade Kalla varit i kalasform hade Sverige nästan varit favorit.

”Mental kamp”

Som norsk slutman i en lång rad stafetter, och mannen bakom en segersvit med fem raka stafettguld i mästerskap, vet han ett och annat om vad som krävs för att hantera pressen.

– Det gäller att vara bra förberedd, även mentalt – att föreställa sig olika scenarion och ha en klar plan för hur man ska lösa det. Man måste vara lite iskall. Du måste känna dig starkast och visa att du känner dig starkast, för sista sträckan är en mental kamp, säger Norges numera pensionerade guldmakare.

– Ofta är det tätt på slutet och då gäller det att ha rätt position och veta hur man ska lösa det.

”Silver är ett misslyckande”

Hemma i Norge är förväntningarna på stafettguld alltid enorma.

– Man känner en viss press när man har sista sträckan för Norge, silver är ett misslyckande. Det är en annan typ av press att köra för ett lag och en nation för man vet vad det kommer att betyda för dem hemma som tittar.

Rivaliteten med Sverige har varit tändvätska i många stafetter.

– Stafett är speciellt, höjdpunkten i ett mästerskap. Och i stafett är det viktigast att slå Sverige. Jag har gått ut mot Sverige flera gånger i mästerskapsstafett då vi kämpat om guld bägge två. Det ger extra spänning, för du vet att det är kris om du kommer på andraplats och blir slagen. Det är alltid speciellt med Norge mot Sverige i stafett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.