Petter Northug tycker att fler borde göra som Johannes Hösflot Kläbo. Foto: Bildbyrån

Northugs kritik mot landslaget: ”Det är konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är enbart storstjärnan Johannes Hösflot Kläbo som ska träna på hög höjd inför skid-VM i Planica. Resten av det norska herrlandslaget skippar det – och det kritiseras av legendaren Petter Northug.

– Det är konstigt, säger han till NRK.

Johannes Hösflot Kläbos plan är att träna cirka 100 dagar på hög höjd inför VM i Planica. Men det är han också ensam om i det stjärntäta norska herrlandslaget.

– Jag tycker det är speciellt att den största stjärnan åker dit, men att resten av killarna säger att de ska vara på lågland. Det är väldigt speciellt, säger Petter Northug.

Då Northug, med tretton VM-guld på meritlistan, var aktiv hade han stort fokus på att få träna på hög höjd.

– Det är väl för att de har haft ett par mästerskap där flera åkare har lyckats med att vara på lågland, men jag tycker att man som lag inte ska göra så. Jag anser att hög höjd har varit en av framgångsfaktorerna för landslaget ända sedan 1990-talet.

Landslagstränaren Eirik Myhr Nossum ger inte mycket för Northugs kritik.

– Jag har ett lag som har varit med några år och som har provat på både mycket höjd och utan höjd. De allra flesta har gjort det bäst de säsonger det har varit lite höghöjdsträning, säger han.

MER LÄNGDSKIDOR: Därför har Frida Karlsson inte sett OS-loppen i efterhand (23/4)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.