Petter Northug jr fick segern i Tour de Ski 2016 efter att landsmannen Martin Johnsrud Sundby fråntogs segern på grund av dopning. Foto: TT Bild

Nu får Northug – till slut – Tour de Ski-trofén

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug Jr fick aldrig kliva överst på Tour de Ski-pallen.

Tills landsmannen Martin Johnsrud Sundby dömdes för dopning 2016.

Nu – när karriären är över – tänker Northug äntligen hämta priset.

– Jag har inte hämtat det än. Jag har inte haft tid. Jag åker till veckan, säger Northug till norska TV2.

2008/09 slutade Petter tvåa i Tour de Ski, slagen av Dario Cologna.

Andraplatsen följdes upp två år i rad innan Northug fick nöja sig med en tredjeplats 2011/12 och ytterligare en tredjeplats 2013/14.

Tour de Ski

Backen i Val di Fiemme var ständigt det stora problemet för världens största skidstjärna, som aldrig tycktes få inta Tour de Ski-tronen.

Fick segern – i efterhand

Touren 2014/15 slutade lite som vanligt för norrmannen. Tvåa. Efter landsmannen Martin Johnsrud Sundby.

Men segern skulle komma – efterhand.

I juli 2016, drygt 1,5 år efter Tour de Ski dömdes Martin Johnsrud Sundby till två månaders avstängning för brott mot dopningsreglerna.

Vid två tillfällen, i Davos 13 december 2014 och i Toblach 8 januari 2015, hade Johnsrud Sundby testats med tre gånger för höga halter av ämnet salbutamol i blodet efter att ha överdoserat astmamedicinen Ventoline.

Förutom avstängningen fråntogs Johnsrud Sundby segrarna i Tour de Ski och segern i den totala världscupen 2014/15.

Och vips stod Petter Northug Jr som segrare. En framgång han absolut inte skämdes för.

”Viktig seger”

– Det är viktigt och ha en Tour de Ski-seger. Det har varit många andraplatser. Jag har åkt upp och ned på pallen många månader efter att Tour de Ski har varit avgjort. Det är det som är spännande med Tour de Ski. Även om jag är nummer två, tre eller fyra kan det ändra sig upp till ett år efteråt, sa Petter Northug till norska tv-kanalen TV2 efter Johnsrud Sundbys dom.

Johnsrud Sundby lämnade tillbaka prispengar och trofén till internationella skidförbundet. En trofé som Northug inte har hämtat. Än.

Till Schweiz för trofén

Efter beskedet om att Petter Northug Jr lägger ned längdkarriären så har kalendern rensats på åtaganden. Nu berättar längdstjärnan att det är det dags att åka till internationella huvudkontoret i schweiziska Oberhofen am Thunersee och hämta trofén.

– Jag har inte varit och hämtat den än. Jag har inte haft tid. Jag tror att det blir till veckan, säger Petter Northug jr till norska TV2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet