Britta Johansson Norgren. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ny rankning avslöjar: Britta Johansson Norgren är världens bästa långloppsåkare

Uppdaterad
Publicerad

Idag släpper Ski Classics, som anordnar den professionella långloppscupen, en ny världsomspännande skidrankning. Bland professionella män och kvinnor samt motionärer är det ett namn som tronar över alla andra, den tvåfaldiga Vasaloppsvinnaren Britta Johansson Norgren. – Att hon är nummer ett på en ranking där alla är med är så klart väldigt stort, säger David Nilsson, vd på Ski Classics, till SVT Sport.

Över 27 000 skidåkare finns nu rankade på en och samma lista. Ski Classics som vanligtvis står bakom den internationella långloppstouren samt den semiprofessionella Challengertouren har skapat en global rankning som innefattar både professionella män och kvinnor men också motionärer.

– Det är egentligen alla som åker skidor förutom de som åker världscupen, de har sin egen rankning, säger vd:n på Ski Classics, David Nilsson, till SVT Sport.

Rankningen är baserad på resultat tio år bak i tiden och poängen räknas på åkarnas 20 bästa resultat de två senaste åren. Poängen delas ut efter formel på procentuell tid bakom vinnaren uppdelat i en dam- och en herrklass. Vinnaren i ett givet lopp får 2 miljoner poäng samt en placeringsbonus på 200 000. Sen är det en exponentiellt fallande kurva i poäng, för att premiera bra åkande i stället för mycket åkande.

18 vinster i långloppscupen

– En duglig motionär kommer aldrig att slå en elitåkare även om den åker 20 lopp, försäkrar David Nilsson.

Bland mer än 27 000 namn är det en svensk 36-åring som enligt Ski Classics ses som världens bästa skidåkare, Britta Johansson Norgren.

– Att hon är nummer ett på en ranking där alla är med är så klart väldigt stort, säger David Nilsson.

ARKIV: Här vinner Johansson Norgren Vasaloppet (4 mars 2019)

Johansson Norgren har totalt 18 vinster i långloppscupen och är även rankad etta i Ski Classics hall of fame.

– Britta själv är inte den som framhäver sig själv. Men jag skulle nog säga att det är osannolikt att vi kommer få fram en sådan stor skidåkare igen, avslutar David Nilsson.

ARKIV: Frossa i alla glimrande damframgångar på skidor vintern som var (8 mars 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer