Ebba Anderssons ilska mot lagkamraterna. Foto: TT/SVT

Kraschen som splittrade laget: ”Kan inte ens kalla dem kompisar”

Uppdaterad
Publicerad

Minns ni damernas krasch under avgörandet av världscuppremiären i Ruka i fjol?  

I SVT:s nya dokumentärserie om längdskidlandslaget framgår vad som hände bakom kulisserna den dagen, direkt efter att åkarna gått i mål. 

– Jag är jävligt besviken på mina lagkompisar – eller nej förresten jag kan inte ens kalla dem för kompisar, säger en upprörd Ebba Andersson i dokumentären.

Låt oss spola tillbaka bandet till Ruka, Finland, den 29 november 2020. För längdskidåkarna är det den första viktiga världscuphelgen för säsongen och fyra svenskor är med i täten på damernas avslutande jaktstart. 

Då kommer den ödesdigra utförskörningen där flera åkare trasslar in sig i varandra och faller omkull. Maja Dahlqvist och Linn Svahn missar chansen på pallplatser medan Ebba Andersson står på benen och går i mål på en tredjeplats.

Efteråt säger en besviken och arg Linn Svahn, som först vägrat göra intervjuer, att det var Ebba som genom att kliva ut framför henne i spåret bar skulden för kraschen.

”Kul att någon kan glädjas åt mig”

Något som får Ebba Andersson att reagera starkt, visar SVT:s nya dokumentärserie ”Bäst när det gäller”. 

När tränaren Stefan Thomson gratulerar till tredjeplatsen vid landslagsbussen efter loppet släpper hon ut all frustration: 

– Kul att det är någon som kan glädjas åt mig iallafall. Att bli förbannad är en sak, men man hänger inte ut någon i media, säger Ebba Andersson med darr på rösten.

Så ser Andersson på händelsen i dag

Under längdlandslagets upptaktsträff inför årets säsong, berättar Ebba Andersson hur hon ser på händelsen i dag.  

– Både jag och några av de andra tjejerna var väldigt ledsna och besvikna. Så just den här dagen tänker man inte gärna tillbaka på. Men vi fick också tillfälle att reda ut det här, lära av det och gå vidare. Och jag tycker vi hanterade det på ett bra sätt och även har gjort det tiden efteråt, säger hon till SVT Sport. 

I efterhand har även Linn Svahn sagt att händelsen är utagerad och har gett sin bild av hur hon upplevde situationen.

Dokumentärserien “Bäst när det gäller” består av fem avsnitt som släpps en gång i veckan. Se första avsnittet i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.