Therese Johaug tränar i Seiser Alm, Italien, i augusti 2017. Foto: TT.

Nya turerna kring Johaugs comeback

Publicerad

I går meddelades det att Therese Johaug, 29, gör tävlingscomeback i Beitostölen, där arrangörerna räknar med kaos, i november. Men nu står det klart att den dopningsavstängda längdstjärnan kommer att möta publiken vid flera rullskidtävlingar i sommar.

Första gången som Johaug kommer att möta upp det norska landslaget efter dopningsavstängningen som går ut 17 april, formellt sett har hon tillhört landslaget sedan 17 februari, är vid samlingen i maj, de så kallade markedsdagene. Därefter sker den traditionella kickoffen vid Sognefjellet i månadsskiftet maj-juni.

Den 25 juni kommer så Johaug att göra tävlingscomeback med nummerlapp på. Det sker vid rullskidtävlingen Kanalrennet i Lunde, ett tiotal mil sydväst om Oslo.

– Det är den första tävlingen som bestämd för Therese, säger hennes agent Jörn Ernst till norska Dagbladet.

Nervositet inför comebacken i juni

Det finns en viss nervositet från teamet runt Johaug, som tränat på bra sedan i julas och visat upp fantastiska testvärden.

– Efter en så lång tid utan tävling är den här tävlingen lite viktigare än de andra. Det blir bra för henne att se hur hon ligger till gentemot de övriga, säger Ernst.

Efter comebacken i Lunde väntar flera andra rullskidtävlingar för Johaug, som tränat med sin lillebror under avstängningen. Därefter väntar höghöjdsläger i alperna under hösten. Den sjufaldige världsmästaren har bestämt sig för att vara med på alla norska landslagsläger.

Det var vid ett landslagsläger i Italien hösten 2016 som hon tog den ödesdigra läppsalvan som förorsakade den 18 månader långa dopningsavstängningen.

– Therese har aldrig stått över ett läger och har planer på att delta på alla den kommande säsongen, även höghöjdslägren under hösten, betonar agenten.

Publiken kommer även att få se Johaug i spåren i samband med Skarvrennet 21 april men det blir ingen återkomst med buller och brak. Skidstjärnan väljer där bort tävlingsklassen och åker tillsammans med sina sponsorer.

Säsongen 2018-19 har VM i Seefeld, Österrike, som höjdpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer