Stina Nilsson och Charlotte Kalla får göra sig beredda på att köra med ryggsäck under Ski Tour i Sverige och Norge. Foto: Bildbyrån

Nytt grepp i svensknorska skidtouren – åkarna kör med ryggsäck

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla, Stina Nilsson och de andra tävlande kommer att åka tåg mellan tävlingsorterna. Och under långloppet från Storlien till Meråker får åkarna själva bära med sig sin vätska i en ryggsäck.

Det är några av åtgärderna för att göra svensknorska Ski Tour 2020 till ett miljövänligt arrangemang.

– Det är för att minimera miljöpåverkan. I stället för att massa skotrar ska följa touren får man bära med sig drickan man behöver. Det är inte vanligt, men jag tycker att det är ett bra grepp, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Kommande vintern är mästerskapsfri för längdåkarna och många lär därför satsa på världscupen. I februari är det dags för Ski Tour 2020 – en serie skidtävlingar i Sverige och Norge.

Ski Tour 2020

Helgen 14-15 februari är det tävlingar i Östersund. Två dagar senare körs en sprint vid den alpina arenan i Åre. Touren fortsätter med ett 38 km långt lopp från Storlien till norska Meråker. Sedan avslutas det hela med två tävlingar i Trondheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.