Foto: NRK

Nytt inofficiellt världsrekord i skidor

Uppdaterad
Publicerad

Det inofficiella världsrekordet av den norska skidtrion höll en knapp vecka.

Sedan slog Henrik Sollie till.

45-åringen åkte 520 kilometer på skidor under 32 timmar.

För några dagar sedan satte bröderna Jörgen och Anders Aukland, tillsammans med Joar Thele, ett inofficiellt världsrekord. Den norska skidtrion körde 516 kilometer, enligt GPS, på 31,5 timmar.

– Ett världsrekord på hur långt man åker skidor måste specificeras väldigt noggrant. Det måste kontrollmätas med måttband i princip, sa Magnar Dalen, lagledare i Team Ragde Eiendom.

”Nu är jag väldigt lycklig”

Men det inofficiella världsrekordet gäller inte längre. Norrmannen Henrik Sollie, 45, har slagit rekordet.

Enligt NRK åkte Sollie 520 kilometer på skidor. Han körde i 32 timmar.

– Nu är jag väldigt lycklig, sa Sollie till NRK.

Har fått ta emot kritik

Bröderna Aukland och Thele fick ta emot kritik efter deras rekord. Flera röster höjdes eftersom de inte tyckte att man skulle utsätta sig för sådana extrema utmaningar, speciellt inte under coronautbrottet.

– Det finns inget som tyder på att det är farligt att träna. Rådgivning är fortfarande 30-60 minuters aktivitet tre-fem dagar i veckan. Men om det är klokt för vanliga människor att inspireras av dessa långa resor nu, är svaret nej, säger idrottsläkaren Lars Engebretsen enligt NRK.

ARKIV: Inofficiellt värlsrekord av norsk trio (29 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.