Maja Dahlqvist ska tillsammans med Linn Svahn försöka vinna ännu en gång i sprintstaffeten. Foto: Bildbyrån

Nytt koncept väntar i sprintstafetten – elva växlingar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att sprintstafetten fått kritik för att vara för långdragen testas i dag något nytt. Istället för sex rundor som det varit tidigare blir det nu tolv, med elva växlingar.
– Man kan tänka sig att de gör det för att få mer action, säger damtränaren Stefan Thomson till SVT Sport.

I den trånga stadsbanan i Dresden testas i dag en ny variant av sprintstafett. Det kommer bli elva växlingar, där lagen ska växla varje varv på den 650 meter långa banan. Och det är något som gör att de svenska lagen behövt lägga extra fokus på hur de ska tänka vid alla växlingarna.

– Jag tror det blir viktigt att undvika strul och hamna i det. För herrarna är det till exempel 16 lag, så det gäller att undvika strulet. Vi har en tanke att ligga långt fram. Man behöver inte vara där bak om det går att undvika, säger tränaren Stefan Thomson.

Vad Thomson tycker om det nya upplägget vet han inte än, utan vill se hur det fungerar innan han bestämmer sig.

– Jag har aldrig varit med om det. Vi får vänta och se, och uttala mig efteråt. Men det kan nog bli bra.

Både Evelina Settlin och Linn Sömskar samt Maja Dahlqvist och Linn Svahn är vidare till final. Även de svenska herrarna Marcus Grate och Johan Häggström är vidare.

Lagsprinten i Dresden avgörs klockan 13.30 i SVT1/Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer