Sindre Brönestad Skar vill fokusera på det stundande världsmästerskapet. Foto: Bildbyrån

Ny norsk toppåkare hoppar av touren

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en norsk toppåkare bryter Tour de Ski. Sindre Björnestad Skar, som ligger på fjärde plats inför de två sista etapperna, fullföljer inte tävlingen.

– Jag måste dra i handbromsen nu, för att kunna vara i bra form inför VM, säger han till Expressen.

Landslagskollegan och flera norska damåkare har sedan tidigare valt att lämna touren, och frånvaron av andra stjärnor som Therese Johaug och Charlotte Kalla har lett till stor kritik.

Tour de Ski

Martin Johnsrud Sundby är en av dem som menar att det skadar skidsporten.

– Jag förstår att det är individuella prioriteringar, men värderingen är att Tour de Ski är en viktig tävling för en idrott som, jag ska inte säga skakar, men i alla fall skakar lite. Vi insåg under säsongen att det ekonomiska berg vi står på inte är jättestort, sa Sundby för två veckor sedan.

”Förstår inte vilket press vi är under”

Sindre Björnestad Skar försvarar sitt avhopp.

– Men jag tror inte folk förstår vilken press vi norrmän är under. Åkarna från andra nationer kan välja och vraka mellan vilka distanser de vill åka på VM, medan jag och många andra måste prestera om två-tre veckor för att ens få åka VM, säger han till Expressen.

VM i Seefeld startar den 20 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet