Foto: Bildbyrån

”Obegripligt att Johaug inte testades på fyra månader”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att Therese Johaug inte dopningstestades på fyra månader orsakar reaktioner i det ryska landslaget. ”Det är uppenbarligen skillnad på vilket land du kommer från”, säger tränaren Markus Cramer till VG.

Det är Therese Johaugs egen advokat som har uppgett för Aftenposten att varken internationella skidförbundet eller Antidoping Norge testade henne under sommaren. Den 16 september testades hon av den norska antidopningsbyrån som hittade spår av den anabola steroiden clostebol. Innan dess uppsöktes hon inte av dopningsjägare på 129 dagar.

Normalt under off-season, har flera företrädare för antidopningsbyråer menat.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Men Rysslands chefstränare, tysken Markus Cramer, som tidigare har tränat ungdomslandslagen i Tyskland och har varit Aleksandr Legkovs tränare i sex år, är förvånad.

”Skillnad på status”

– Att Johaug inte dopningstestas på fyra månader är helt obegripligt. Det är uppenbart skillnad på vilket land du kommer från och vilken status du har, säger han.

Han menar att Johaugs och Martin Johnsrud Sundbys dopningsaffärer skadar trovärdigheten för hela sporten.

– Det är en gåta. Norge har varit en föregångsnation i längdåkning. De har varit ett steg före alla andra. Det är otänkbart det som har skett. Men nu är det viktigt att det kommer ett avgörande i Johaugsaken. Jag ställer mig också frågan hur det kan ta 18 månader innan Sundby dömdes. Varför fick han tävla?

Legkov testades i sommar

Flera avslöjanden har blottlagt systematisk dopning i Ryssland och korruption inom Rysslands antidopningsbyrå Rusada, inte minst under vinter-OS i Sotji. Bland annat har Legkov anklagats för dopning. Han har testats tre gånger i sommar, säger Cramer. Han menar att de ryska åkarna nu kontrolleras hårdare.

– Det håller inte längre att Rusada gör testerna själva. Nu blir vi testade av Wada och en tysk medicinsk byrå som anlitas av Fis (internationella skidförbundet). Och det är bra tycker jag, säger Cramer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet