Foto: Bildbyrån

Ojala: ”Iversen kanske kan avslöja vad som rör sig i Stinas tankar”

Efter två år som damtränare i det svenska längdskidlandslaget lämnar Ole Morten Iversen Sverige. Enligt NRK kan han nu bli tränare för Stina Nilssons värsta konkurrent: Maiken Caspersen Falla. – Jag tror att Falla har koll på Stinas svagheter. Men han kanske kan avslöja vad som rör sig i Stinas tankar, säger SVT Sports expert Johanna Ojala.

Ole Morten Iversen, 58, har lett det svenska damlaget under två vintrar. OS i Pyeongchang resulterade i sex medaljer, varav två guld genom Charlotte Kalla i skiathlon och Stina Nilsson i sprint.

För just Stina Nilsson har Iversen betytt mycket.

– Jag upplever att Stina är den han har kunnat jobba med, vara bollplank till. Stina är ju verkligen sin egen satsning och träning, men han har varit där och bollat. Jag tror att han har betytt mycket för henne, även om hon är väldigt självständig, säger Johanna Ojala.

Men nu är samarbetet mellan Iversen och Nilsson över. Enligt NRK för Iversen samtal med det norska landslaget – och kan bli tränare för Nilssons främsta konkurrent: Maiken Caspersen Falla, som vunnit sprintcupen tre år i rad.

En fördel för Falla nu kanske om Iversen kan avslöja några svagheter hos Stina?

– Ja, det kanske han kan. Det är nog mest upp till honom själv vad han vill avslöja. Men jag tror nog att Falla har koll på Stinas svagheter, de har ju tävlat så mycket mot varandra. Men han kanske kan avslöja vad som rör sig i Stinas tankar, säger Ojala.

Enligt Ojala har Iversen varit en stor tillgång för det svenska landslaget. Han har varit plikttrogen, tillfört noggrannhet kring intensitet och grenspecifik skidstyrka.

– Sen rosade han också det svenska systemet. Han sa att det var proffsigt och genomtänkt, han var imponerad. Han kanske för med sig sådana tankar till Norge – så blir de ännu bättre, säger Ojala.

– Det var någon som sa att ”det var det dummaste vi gjort, att släppa Iversen till Sverige”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer