Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ole Einar Björndalen och trippelt norskt på pallen Foto: SVT/Bildbyrån

Ole Einar Björndalen sågar Fis: ”Det är katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

De norsk längdåkarna dominerar på världscupen, inte minst på herrsidan.

Tidigare skidskytten Ole Einar Björndalen menar att internationella förbundet Fis bär ett ansvar för att tävlingarna inte ska vara avgjorda på förhand.

– Fis behöver verkligen ta sig i kragen, säger han i SVT:s Vinterstudio.

Norge är den överlägset starkaste nationen i internationell längdskidåkning. I inledningen av världscupssäsongen har dominansen fortsatt och i Lillehammer på 20 kilometersdistansen var det nio av tio norrmän i toppen på herrsidan.

Den tidigare skidskytten Ole Einar Björndalen följer längden nära och är kritisk till hur det internationella förbundet Fis har hanterat utveckligen.

– Jag tycker det är katastrof rent ut sagt, och det är Fis som bär ansvaret. Nationerna har ett ansvar men nationerna har ingen chans att hävda sig mot de största, starkaste nationerna. Det är Fis som bär ansvaret, de borde fördela medel bättre, säger han i SVT och drar jämförelsen med skidskyttets motsvarighet, IBU:

– De är evigheter bakom IBU när det gäller att fördela medel och resurser. IBU har jobbat i 30 år med att fördela medel till svagare nationer och Fis borde verkligen ta sig i kragen och se vad de ska göra. Annars kan de börja satsa på Norge-cup istället världscup.

Björndalen får medhåll från SVT:s expert Mattias Fredriksson, som håller med om att sporten blir lidande om Norge tar över allt för mycket.

– Sedan ska man ju inte straffa Norge för att de gör ett väldigt bra arbete men man kanske ska hjälpa de andra som har lite sämre, för att komma närmare. Det tror jag att även Norge kommer tjäna på på sikt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer