Olika OS-förutsättningar för svenska guldduon

Uppdaterad
Publicerad

I februari vann dom VM-guld i sprintstafett tillsammans. Nu väntar OS i Peking – men guldduon Jonna Sundling och Maja Dahlqvist går in i mästerskapssäsongen med olika förutsättningar. Bara Sundling är redan nu helt säker på att få köra OS.

– Ja, det är ju så att de här som inte är uttagna de kommer ju behöva vara i form väldigt tidigt, säger landslagschef Anders Byström till SVT Sport.

28 februari 2021. Jonna Sundling håller undan på upploppet och tas emot i målfållan i Oberstdorf av en jublande Maja Dahlqvist.

Nu laddar längdskidåkarna som bäst för att knipa nya guld i nästa mästerskap – OS i Peking i februari.

OS i Peking 2022

Tillsammans med Ebba Andersson, Frida Karlsson och Linn Svahn, samt Jens Burman och Oskar Svensson, kan Jonna Sundling unna sig att slappna av lite grann – redan i maj fick hon beskedet av SOK att hon är uttagen till OS.

– Det känns jätteskönt att ha fått ett tidigt besked. Speciellt när jag har haft en tid under hösten när det inte har gått som planerat, en del sjukdagar som stör träningen. Hade jag inte haft det här tidiga beskedet att få åka till OS så hade det varit lite tuffare på ett sätt. Då hade jag kanske behövt lägga träningspusslet på ett annat sätt för att vara i bättre form tidigare på säsongen, säger Sundling till SVT Sport.

”Jag vill vinna OS”

Men för Sundlings guldkompanjon Maja Dahlqvist ser förutsättningarna annorlunda ut – hon har inte fått något OS-besked – än.

– Jag vill åka fort och jag vill åka OS och jag vill vinna OS. Och har man som mål att vinna OS då ska man bli uttagen till OS på vägen, så det gör mig inte så mycket. Oavsett om jag hade haft en plats redan eller inte så hade jag velat haft lite kvitton tidigt på säsongen ändå.

Gäller det att du måste prestera direkt eller hur tänker du?

– Ja, så kanske man kan se på det. Men det är liksom fyra sprintar innan jul och inte så många gånger man får chansen att få fyra bra race, så för oss sprintare blir det färre chanser liksom. Man vill få ut något bra av det även om man är uttagen eller inte.

Tvingas vara i form väldigt tidigt

Det är lite olika förutsättningar för åkarna, några är förhandsuttagna, några måste prestera kanske tidigt på säsongen redan. Hur resonerar ni kring den balansgången?

– Ja, det är ju så att de här som inte är uttagna de kommer ju behöva vara i form väldigt tidigt. SOK vill att vi ska nominera redan innan jul, och då är det ju inte så många världscuptävlingar att spela på. Det är Ruka, Lillehammer och Davos framförallt då som gäller. Då måste man prestera. Det blir tufft och man får lägga om säsongen lite grann kanske och vara i slag då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet