Foto: TT Nyhetsbyrån

Öppnar dopningsärende mot läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som beskedet om Therese Johaugs avstängning i väntan på dom kom så meddelade Antidoping Norge att man öppnar ett ärende mot läkaren Fredrik Bendiksen, som enligt Johaug var den som gav henne den salva som hon menar orsakade det positiva provet för den anabola steroiden clostebol.

– Åtalsnämnden har beslutat att det ska öppnas en sak för ett möjligt brott på regelverket. Nu kommer administrationen på Antidoping Norge värdera det här närmare innan saken läggs fram för åtalsnämnden för en ny värdering, säger Anstein Gjengedal, chef för åtalsnämnden till NRK.

Bendiksen har medelats om dagens besked och kommer att samarbeta fullt ut.

– Jag kommer att göra mig tillgänglig för Antidoping Norge i framtiden, så att alla fall sidor belyses så bra som möjligt. Eftersom det är ett pågående ärende, så vill  jag inte ge fler kommentarer till media vid denna tidpunkt. Jag ber om ursäkt för detta, säger Bendiksen idag.

Han sade på presskonferensen i torsdags att han inte kunde förklara hur han kunde missa att clostebol är en dopningsklassad substans.

– Jag förstod inte där och då att krämen innehöll preparat som var mot reglementet, sade han.

Han lade även till:

– Finns det någon form av rättsäkerhet för åkare går Therese Johaug fri i det här ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer