OS inte helt kört – Hagström tackar ja till reservplats

Uppdaterad
Publicerad

VM-fyra i fjol och fyra pallplatser i världscupen. Trots toppresultaten nobbades Johanna Hagström från OS – så hård är konkurrensen i det svenska sprintlandslaget.

Men drömmen om OS är inte helt körd för Hagström. 23-åringen har till slut bestämt sig för att tacka ja till att åka med till förlägret som reserv.

– Om det skulle hända någonting så skulle jag väl ångra mig för resten av livet om jag inte hade åkt dit, säger Hagström till SVT Sport.

Tour de Ski blev en känslomässiga berg- och dalbana för längdskidåkaren Johanna Hagström. 23-åringen slutade tvåa i sprinten i Oberstdorf, hennes fjärde pallplats i världscupen, och hon vann till slut den totala sprintcupen under touren.

ARKIV: Här brister det för Hagström – igen (1 januari 2022)

En skön revansch – för bara några dagar tidigare hade Anna Dyvik tilldelats den sista sprintplatsen till OS.

Sedan tidigare var även Maja Dahlqvist, etta i sprintvärldscupen, världsmästaren Jonna Sundling och Emma Ribom uttagna.

– Det är ju otroligt tufft, säger Hagström om konkurrensen.

– Det känns ju ändå som att jag skulle kunna ta en medalj på ett OS om jag har en riktigt bra dag. Det är väl det som gör extra ont, att vara medaljkandidat men att inte ens få ställa upp.

Åker med som reserv

Men OS-drömmen är inte helt körd. Landslaget har bjudit in Hagström att delta som OS-reserv på det sista höghöjdslägret i italienska Livigno. Ett erbjudande som Hagström till slut har tackat ja till.

– Jag var väl lite tveksam där om jag skulle åka. Det är ju jobbigt att kanske få förbereda sig som att man ska åka på ett OS, men vet kanske att man inte får göra det, säger Hagström.

– Nu går det mycket skit, det är ju corona och massa förkylningar. Om det skulle hända någonting så skulle jag väl ångra mig för resten av livet om jag inte hade åkt dit.

– Jag vill ju inte åka till Peking heller, för då har det ju hänt någonting med de andra och det vill jag ju absolut inte. Det är jobbigt att vara reserv.

Reser med landslagets chartrade plan

Hagström reser till Östersund under morgondagen, för att sedan på lördag hoppa på landslagets chartrade plan till Italien. Dagens pass på Lugnet i Falun tillsammans med personliga tränaren Johan Granath blev därför det sista innan OS-lägret.

– Om det skulle vara så att jag får åka OS, då måste jag ju vara förberedd.

Så egentligen är målet nu OS?

– Ja, men ändå inte!

REPORTAGE: Hagström om tankarna inför rollen som reserv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.