Jessica Diggins vill ha bort FIS-presidenten. Foto: TT

OS-vinnaren vill få bort Fis-presidenten

Publicerad

Internationella Skidförbundet, Fis, ordförande Gian Franco Kasper fick stor kritik när han sa att OS borde arrangeras i diktaturer. OS-vinnaren, Jessica Diggins, har skrivit ett kritiskt inlägg om Kasper på sin blogg och vill se att han lämnar sin post.

Det var i förra veckan som Gian Franco Kasper sa till schweiziska tidningen, Tages-Anzeiger, att han tycker OS ska arrangeras i diktaturer och att klimathotet inte är på riktigt. 

– Diktaturer kan arrangera spelen då de inte behöver fråga folket. Det är helt enkelt enklare med diktaturer. Ur ett rent marknadsmässigt perspektiv vill jag bara ha OS i diktaturer. Jag vill inte bråka med miljöaktivisterna, sa han då.

”Uppenbart att det behövs förändring i ledarskapet”

Uttalandet fick stor kritik världen över. Den senaste att kritisera uttalandet är längdskidåkaren Jessica Diggins. I ett blogginlägg skriver amerikanskan att Fis-presidenten inte borde få ha sin post kvar.

– Lokalt väder är inte samma sak som klimat, och bara för att vi har haft mycket snö på vissa ställen betyder inte det är klimatförändringarna är ett riktigt hot. Tyvärr verkar vår nuvarande Fis-president inte förstå det. Just nu cirkulerar det en namninsamling om att få bort honom från sin roll på grund av hans kommentarer. Det är uppenbart att det behövs förändring i ledarskapet så vi kan gå vidare, jag hoppas att detta händer under min karriär, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer