Oskar Svensson tog skrällseger – vann dagens sprint. Foto: Bildbyrån.

Oskar Svensson vann sprinttävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Svensson gjorde en urstark sprinttävling.

Han knäckte alla på upploppet och vann överraskande.

– Det känns helt fantastiskt. Det är det här man har drömt om sedan man började åka skidor. Det känns väldigt overkligt, säger Svensson till SVT Sport.

De svenska damerna stod för en fantastisk sprinttävling – de levererade en trippel. Oskar Svensson ville inte vara sämre.

25-åringen tog sin första världscupseger i karriären.

– I dag har han varit kung, han har styrt hela vägen. Den här dagen var Oskar Svenssons, säger experten Anders Blomquist.

Det blev en dramatisk avslutning på finalen.

Klipp: Se Linn Svahns glädjefnatt

Kastade sig ned för backen

Inför upploppet, i den sista backen, stannade samtliga åkare upp. Ingen vill vara först ner då det är enklare att komma bakom och få fart. Men Svensson tog chansen – och levererade.

Svensken kastade sig ned för backen och öste sedan på när han kom in på upploppet. Ryssarna jagade bakom, men ingen kunde nå Svensson.

– Det känns helt fantastiskt. Det är det här man har drömt om sedan man började åka skidor. Det känns väldigt overkligt. Det känns nästan som jag har varit på väg åt fel håll i min karriär. Att det här kommer helt plötsligt känns otroligt bra, säger Svensson till SVT Sport.

Det är första sprintvinsten i världscupen sedan 2016 på herrsidan. Senast en svensk herråkare vann en tävling i världscupen var 2017 då Marcus Hellner stod högst på pallen.

Klipp: Oskar Svensson: ”Känns fantastiskt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.