Östbergs första tourseger – nästan tre minuter före i mål

Uppdaterad
Publicerad

Det blev precis som väntat. Och det var aldrig något snack. Ingvild Flugstad Östberg gick ut först, drygade ut, klättrade bra och var helt överlägsen i mål uppför den branta backen. Hennes första seger i Tour de Ski. Ryskan Natalja Neprjajeva blev tvåa.

– Hon är en väldigt duktig skidåkare, säger SVT Sports expert Anders Blomquist, apropå Östbergs starka insats i Tour de Ski.

Östberg var helt överlägsen i den klassiska uppförsbacken. Norskan mer än dubblade sitt avstånd ner till tvåan Natalja Neprjajeva.

– Det är en stor dröm att vara först här. Det är kanske inte min bästa distans, det var mycket smärta i dag, men efter sju hårda race är det en fantastisk känsla, säger Östberg i SVT:s sändning.

– Jag tog bara hörn efter hörn och fokuserade på nästa nivå. Och när jag såg mållinjen kunde jag börja tänka att jag klarar det här, jag kunde nå min dröm, fortsätter hon.

Svenskorna klättrade bra

I mål var hon nästan tre minuter för ryskan, som tappade mot finskan Krista Pärmäkoski, men orkade till slut stånka sig i mål framför den jagande finskan.

De svenska doldisarna Moa Molander och Lisa Vinsa stod båda två för fina klättringar. Molander höll sin 13:e-plats från start och Lisa Vinsa klättrade så bra som från 19:e till 14:e plats.

Placeringarna för svenskorna ger drygt 28 000 kronor för Moa Molander och drygt 24 000 kronor för Vinsa.

– Välförtjänta pengar, skrattar Anders Blomquist.
– De har helt enkelt gjort det bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer