Östberg kontrollerade jaktstarten i Oberstdorf: ”Så nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Ingvild Flugstad Östberg kontrollerade fältet från sin tätposition och var först i mål på den femte etappen i Tour de Ski där jaktstart över 10 km fritt avverkades på fälten i Oberstdorf.

– Det var tufft både mentalt och fysiskt att ligga först och se alla de andra tjejerna som jagade mig, men det blev ett väldigt bra lopp och jag är så nöjd med insatsen, säger Östberg till SVT.

Norskan tyckte att det var ”äckligt” att gå ut först men var fast besluten att åka på så fort hon kunde i ett jämnt tempo så att inte i första hand den jagande tvåan Natalaija Neprjajeva, som startade 24 sekunder bakom, skulle nå ikapp.

Tour de Ski

Har passerat Johaug i totala världscupen

Det var aldrig någon fara på taket och Östberg gjorde en segergest när hon ensam gled över mållinjen. Redan igår passerade Östberg landslagskollegan Therese Johaug i den totala världscuptoppen och drygade ut ledningen i dag.

Ryskan var 30 sekunder efter Östberg i mål och tappade fem sekunder ytterligare på bonussekunder. Östberg leder nu touren med 35,4 sekunder före Neprjajeva. Nya trean Jessica Diggins är 1.22 bakom. Hon stöttas av föräldrarna som åkt till Europa från USA, ett sällsynt besök för att följa dottern som var snabbast på dagens etapp, en revansch för gårdagen då dåliga skidor ödelade chanserna.

– De såg loppet på tv i USA i går och så är de här i dag. Det är galet, säger Diggins förtjust över den nya stöttningen.

Moa Molander Kristansen är bästa svenska, 19:e, nästan sex minuter bakom Östberg.

– Det var ganska tungt i dag. Det var första dagen jag kände av att jag tävlat i flera dagar men jag hade väldigt bra skidor. Det var skönt att ta världscuppoäng och det ska bli skönt med vilodagen i morgon, säger Molander Kristiansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet