Gerald Heigl Foto: Bildbyrån

Österrikisk tränare dras in i dopningsskandalen

Publicerad

Det råder turbulens efter dopningsskandalen som briserade under Seefeld-VM i slutet av februari. Fem aktiva herråkare stoppades från att åka 15 km och greps av polis. I stället för att köra loppet förhördes de i Innsbruck. Nu pekas en högt uppsatt österrikisk tränare ut.

En av nyckelpersonerna i härvan är den förre elitåkaren Johannes Dürr, som testades positivt under OS i Sotji 2014 och stängdes av i två år. I samband med razzian i februari blev Dürr gripen misstänkt för bedrägeri och dopningsbrott. Han utpekas som en av nyckelpersonerna i läkaren Mark Schmidts ”Dr Dopning” nätverk. Dürr ska fungerat som en sorts dopningsagent och agerat mellanhand till de bägge avstängda åkarna Max Hauke och Dominik Baldauf.

Process med det österrikiska förbundet

Det pågår en rättssak mellan Dürr och det österrikiska skidförbundet och nu väljer Dürr att lägga en stor del av skulden på sin tränare Gerald Heigl, som var huvudtränare i Österrike mellan 2011 och 2017.

– Vi kan bekräfta att vår klient i polisförhör har erkänt att han fick läkemedel, speciellt Epo, av Gerald Heigl inför Sotji 2014, säger Dürrs advokat Max Rammerstorfer till tyska ARD.

Enligt Dürr hade Heigl samordnat dopningen med träningen för att få ut full effekt. Strax före Seefeld-VM ställde Dürr upp i flera intervjuer och erkände dopningen i Sotji men att han blivit en ny bättre människa och var inställd på att försöka ta plats i Österrikes stafettlag i VM. Heigls advokater hävdar att Dürr är en lögnare.

”Aldrig varit inblandad i Dürrs dopningsverksamhet”

– Min klient har aldrig varit inblandad i Dürrs dopningsverksamhet, och om han visste någonting hade han stoppat det direkt. Alla anklagelser från Dürr är ogrundade, och min klient skulle också ha vidtagit rättsliga åtgärder, säger Heigls advokat Christian Horwath.

Heigl lämnade det österrikiska förbundet 2017 av fri vilja. Han var anställd sedan 2004.

I och med dagens uppgifter går det även att fastställa att det var Heigl som var den serviceman som arbetade åt Dario Cologna och förhördes, vilket uppmärksammades för ett par veckor sedan.

Heigl har tidigare pekats ut av bland annat långloppsstjärnan Katerina Smutna.

”Kommer det en ändring? Jag tror inte, som alltid. Alla har ångest för att säga något. Tråkigt”, skrev hon på Facebook om Heigl för fyra år sedan.

Geigls namn kopplat till tidigare dopning

När Michail Botvinov, österrikare med ryskt ursprung, åkte fast för mened i en dopningshärva 2012 (silver på OS-tremilen i Salt Lake City 2002) hade han kopplingar till Heigl, som var hans hans serviceman. Geigl har även tränat Christian Hoffmann som stängts av för dopning och haft ett tätt samarbete med den ökände tränaren Walter Mayer som stängdes av i samband dopningen i Salt Lake City 2002. Mayer var även huvudperson i den österrikiska dopningen vid OS i Turin 2006. Då flydde Mayer i bil och hittades rattfull dagen efter i Österrike. 

Österrikiska dopningsfall:

Visa

Österrikes längdåkare har varit i blåsväder på grund av dopningsfall en rad gånger de senaste 20 åren. Ett urval:

Februari 2002: I samband med OS i Salt Lake City hittas utrustning för blodtransfusioner i en privatbostad som nyttjats av österrikiska längdåkare. Ledaren Walter Mayer stängs senare av.

Februari 2006: Italiensk polis genomför razzior mot österrikiska skidskyttar och längdåkare. Flera åkare stängs sedan av i olika utsträckning från sina sporter samt på livstid från OS.

Maj 2012: Michail Botvinov döms till fyra månaders villkorlig dom för mened efter att han kopplats till ett blodlabb i Wien 2003-2006. Walter Mayer fick 15 månaders villkorlig dom.

Februari 2014: Längdåkaren Johannes Dürr åker fast för epodopning i en kontroll inför femmilen på OS i Sotji. Han erkänner och utesluts från både landslaget och skidförbundet.

Mars 2016: Längdåkaren Harald Wurm, med meriter från både OS och VM, stängs av på fyra år av det egna förbundet, efter bland annat bloddopning.

Februari 2019: I en stor dopningsrazzia i samband med skid-VM i Seefeld grips bland andra längdåkarna Dominik Baldauf och Max Hauke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer