Foto: Bildbyrån

Nu ska Northug jaga VM-form i Sverige

Publicerad

Petter Northugs jr höst har kantats av skador och missad träning.
Nu tar han en av de sista chanserna att nå VM i Seefeld i februari. På svensk mark.
– Det stämmer. Hans namn är med i anmälningarna som kom från norska förbundet i dag, bekräftar tävlingsledaren Tommie Jirhed för SVT Sport.

Efter de fyra VM-gulden i Falun 2015 så har det gått tungt för Petter Northug. Mycket tungt.

Årets försäsong har fördärvats av skador och sjukdomar.

Under en presskonferens i Beitostölen i november berättade den stukade norrmannen att han missat nästan 80 procent av den planerade träningen under hösten och att chanserna att nå VM minskar för varje träningstimme som ställs in.

– Om jag inte tål träning nu så kan det vara över redan före jul. Då har jag gått i samma fälla flera gånger och då är det ingen vits att fortsätta längre, sade Petter Northug till norska Dagbladet.

Nytt försök

I helgen är det dags för en av de förmodade sista chanserna att få skidkarriären på rätt köl igen.

Men det är inte världscuptävlingarna i Davos som blir scenen för den forne världsmästaren. Det är skidstadion i Östersund och tävlingarna i Skandinaviska cupen som blir skådeplatsen för comebackförsöket.

– Det stämmer. Hans namn är med i anmälningarna som kom från norska förbundet i dag. Men om han faktiskt dyker upp är väl inte klart till hundra procent, säger tävlingsledaren Tommie Jirhed till SVT Sport.

”Sista striden”

Jirhed hoppas dock att Northugs kamp för att ta sig tillbaka till världstoppen blir ett bra dragplåster för tävlingarna i Östersund.

– Det är ju lite av sista striden för Northug. Fungerar det inte nu så blir det nog tungt att ta sig till VM i Seefeld, säger Tommie Jirhed.

Och inför helgens tävlingar finns inga ursäkter för norrmannen.

– Det har fallit ned en halvmeter snö och det förväntas bli kallt i veckan. Vi kommer att bjuda på fina, hårda spår. Förhållandena kommer att bli de allra bästa, säger Tommie Jirhed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer