Frida Karlsson Foto: Bildbyrån

Ovan Karlsson OS-laddar på hög höjd: ”En risk”

Uppdaterad
Publicerad

Det är med skräckblandad förtjusning som Frida Karlsson ser framemot höghöjdsuppladdning inför nästa års OS i Peking.

– Det är en risk att vara mycket på hög höjd eftersom det belastar mer på kroppen. Därför gäller det att vara smart, säger hon till TT.

Samtidigt berättar landslagschefen Anders Byström att svenska höghöjdsplaneringen kan påverkas av pandemiutvecklingen och när åkarna blir vaccinerade.

Det är ett regnigt Falun och Frida Karlsson är inte nöjd med söndagens lopp i Sverigecupen som gav henne en andra plats, 25 sekunder efter Ebba Andersson. Därför pratar Frida Karlsson hellre om kommande OS och de speciella förutsättningar eftersom banorna går på 1 700 meters höjd.

– Jag har inte mycket erfarenhet av hög höjd, därför känns detta något speciellt. Visst, det är en risk att vara mycket på hög höjd eftersom det belastar mer på kroppen. Men någon gång måste jag göra det och jag tror det är bra för mig att börja det arbetet nu med tanke på vad som väntar på OS. Här gäller det att vara smart. Men jag har inte haft några skräckupplevelser av hög höjd, säger Frida Karlsson enligt TT.

Liten erfarenhet

Karlsson säger att hon inte har så stor erfarenhet av att tävla på hög höjd och lyfter därför fram sin tränare Per Nilsson. Han har kunskap kring detta efter tiden som tränare för USAs skidskyttelandslag.

– Jag är väldigt tacksam att ha honom och kan ta del av hans erfarenheter. Vi har nu en vision av hur det kommande året ska se ut, säger hon.

Hon önskar att få tre höghöjdsläger i Europa. Ett på försommaren, ett på sensommaren och ett strax före säsongsstarten.

– Jag har förstått att det är mycket viktigt gå in i ett sådant läger på rätt sätt. Man får inte vara för belastad i kroppen. För att få bästa effekt måste man gå in och ur lägret på rätt sätt.

Karlsson ska nu presentera sina höghöjdsönskemål för landslagsledningen. Samtidigt är det med stor förväntan som hon ser fram mot kommande OS-banorna:

– Jag har hört att banorna innehåller väldigt fina åkbackar med fina sluttningar. Sådant som jag gillar och som passar min benlängd.

Nytt för Kalla

Även för Charlotte Kalla blir OS en ny upplevelse. Hon har aldrig tidigare gjort ett mästerskap på hög höjd:

– Det är viktigt att inte göra en höghöjdsuppladdning bara veckorna in mot OS, utan detta är något som måste planeras under hela hösten. Med flera dagar på hög höjd. Detta blir en utmaning som är något nytt för många av oss i landslaget, säger Kalla.

Landslagschefen Anders Byström säger att landslagsledningen ska ta in enskilda önskemål och synpunkter inför den kommande säsongen som kommer att präglas av hög höjd:

– Vi ska titta på vad alla har för olika förutsättningar och utifrån den planera för hur lägren ska genomföras, säger Byström.

Han förklarar att alla landslagsåkare kommer till höghöjdslägren samtidigt men har olika träningsupplägg beroende på hur man klarar den höga höjden.

Väntar på sprutan

Men den rådande pandemin har redan påverkat lägerprogrammet:

– Vi hade planerat ett höghöjdsläger till våren men situationen ute i Europa har inte förbättrats. Därför siktar vi på minst två läger i höst och ett i vinter. Inför OS tänker vi oss ett höghöjdsläger i Europa för att sedan åka direkt till Peking, säger Byström.

Byström hoppas nu på att vaccinationerna ska komma i gång på allvar, vilket skulle betyda mycket för OS-förberedelserna.

– Vi har ingen gräddfil i vaccinationskön, utan får vänta som alla andra. Därför får vi inte räkna med att få sprutan förrän till hösten. Vi måste räkna och planera för att det kommer att ta tid.

KLIPP: Frida Karlsson tar VM-brons efter spurt (6 mars, 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson tar bronset efter spurt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer