Ebba Andersson. Foto: TT.

Överlägsen seger för Ebba Andersson i distanscomebacken

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson är åter en segrare.

Hon vann i dag 15 km fristil i Östersund i överlägsen stil.

Hon var hela 1.54 före Moa Molander Kristiansen – och kan nu komma att köra Tour de Ski.

– Än så länge är allting väldigt positivt, säger hon.

Ebba Andersson gjorde i går comeback efter den knäskada som hållit henne borta från världscupen hittills denna säsong. Hon gjorde det i en sprinttävling i Scandic Cup i Östersund, och slutade på tredje plats.

I dag var det dags för den första distanstävlingen sedan comebacken. Och då gick det minst sagt bra.

”Var jättekul”

Hon vann överlägset, hela 1.54,3 före Moa Molander Kristiansen – som förra säsongen slutade på en imponerande 13-plats i Tour de Ski.

– Det var jättekul att få stå på startlinjen en gång till den här helgen, och jag är glad över att vara tillbaka i tävling. Jag har jobbat stenhårt för att klara av det här, säger Andersson till SVT Sport.

Hur har reaktionerna i knäet varit?

– Än så länge är allting väldigt positivt, men hag får se inom den närmasta tiden hur reaktionerna i knäet blir. Knäet har ju inte varit med om den här belastningen, så jag får se hur det reagerar.

Öppnat för Tour de Ski-start

Nu återstår det att se ifall Andersson kommer att göra landslagscomeback redan i Tour de Ski nästa vecka. I går öppnade hon nämligen upp för en start där.

– Först måste jag se hur knäet reagerar, sen får vi göra en utvärdering tillsammans om hur jag ska lägga upp tävlandet framöver, säger hon, men medger att det finns goda möjligheter att det faktiskt blir en start i touren:

– Just nu känner jag mig väldigt positiv och optimistisk. Men jag har varit inne i en rehabprocess och det går upp och ner och det gäller att vara ödmjuk och inte ta något för givet. Just nu är jag bara glad att vara tillbaka i en tävlingsprocess och ha nummerlappen på mig.

SVT Sports Mathias Fredriksson anser att Ebba Andersson borde göra ett försök att starta.

– Om hon inte får ett bakslag är det väl bara att kliva på touren. Om det sen inte funkar är det väl bara att kliva av? Det är ju ändå tourerna som är det stora i år, säger han.

Resultat

1) Ebba Andersson, 37.50,3

2) Moa Molander Kristiansen, +1.54,3

3) Lisa Vinsa, +1.56,3

4) Emma Wikén, +2.07,7

5) Chunxue Chi, Kina, +3.23,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.